GRANOLA BURACZANA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ

„Wiosna, wiosna, wiosna ach to ty…” jak śpiewał niezapomniany Marek Grechuta. W końcu i do nas zawitała, a co się z tym wiąże już nie ma co odkładać powrotu do treningów np. na świeżym powietrzu, druga opcja to zwiększyć ich intensywność jeżeli przez okres zimowy udało się utrzymać regularność. Pamiętajcie, że systematyczny wysiłek fizyczny jest niezbędny dla zdrowia oraz dobrego samopoczucia i każda aktywność fizyczna, która sprawia, że jesteśmy w ruchu ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu, w tym na stymulację naszej bariery autoimmunologicznej. A jak dodam do tego, że ruch pobudza również produkcję endorfin, które poprawiają humor, to już chyba nie macie wątpliwości, jak produktywnie spędzić wolny czas. Wracając do bariery autoimmunologicznej, to warto wiedzieć że, dla wzmocnienia efektu w procesie budowania odporności, warto sięgnąć dodatkowo po jogurtowe bakterie probiotyczne zawarte w jogurtach Activia, bo w końcu aż 70% odporności pochodzi z dobrze funkcjonujących jelit i naszej mikroflory jelitowej. Ja najbardziej lubię na świeżym powietrzu bieganie i rower, a Wy jaką aktywność lubicie najbardziej? Po treningu nie zapominajcie o czymś pożywnym i smacznym, stąd mój pomysł na granolę własnej roboty z dodatkiem jogurtu naturalnego Activia będzie w sam raz!

½ szklanki płatków owsianych,

½ szklanki płatków orkiszowych,

garść orzechów laskowych,

garść migdałów,

2 łyżki pestek dyni,

łyżka oleju rzepakowego,

średniej wielkości ugotowany burak,

2 łyżki płynnego miodu,

2 łyżki rodzynków,

2 paseczki gorzkiej czekolady.

dodatki:

truskawki,

borówki,

winogrona,

jogurt naturalny Activia.

 

sposób przygotowania:

Do miski wsypałam płatki owsiane i orkiszowe, dodałam pokruszone orzechy, migdały, pestki dyni i olej rzepakowy. Buraka pokroiłam w drobną kostkę i wraz z miodem zmiksowałam stopką miksującą na pureé i dodałam je do płatków z orzechami, a następnie dokładnie wymieszałam. Granolę buraczaną rozłożyłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekłam w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 minut. Po upieczeniu wystudź granolę i dodaj rodzynki oraz pokruszoną  gorzką czekoladę. Granolę wraz ze świeżymi owocami (truskawki, borówki, winogrona) dosyp do jogurtu naturalnego Activia.

anetalancuchowska.pl

TIP 1

Jogurty Activia zawierają specjalnie wyselekcjonowany szczep bakterii Bifidus Actiregularis, który jest zawarty tylko w Activii i jest integralną częścią składu jogurtu i procesu fermentacji. Każdy kubeczek Activii zawiera 4 miliardy szczepów bakterii Bifidus ActiRegularis.

TIP2

Activia z jogurtowymi bakteriami probiotycznymi to element codziennej zrównoważonej i zbilansowanej diety, dzięki której czujesz się lepiej. Zdrowe nawyki żywieniowa są podstawą dobrze funkcjonującego układu pokarmowego.

30 odpowiedzi na “GRANOLA BURACZANA Z GORZKĄ CZEKOLADĄ”

  1. Ola pisze:

    extra zdjęcie!

  2. Hania pisze:

    muszę zrobić dla całej familii!

  3. Damian pisze:

    piękne zdjęcie…

  4. Iwona pisze:

    Ależ to dobre!!

  5. Igor pisze:

    jak zwykle świetny i łatwy przepis

  6. Grażyna pisze:

    piękna stylizacja

  7. Tomasz pisze:

    Te zdjęcie to sztossss!

  8. Sławek pisze:

    zrobione

  9. Aldona pisze:

    Te buraczki robią robotę!!!! przepyszna

  10. Róża pisze:

    Mi wyszło wspaniale!!!

  11. Tola pisze:

    To będzie moja pierwsza granola zrobiona osobiście.

  12. Ula pisze:

    To wygląda barrrrdzo apetycznie

  13. Iga pisze:

    Nie wiedziałam, że granolę się tak łatwo robi! Świetne!!

  14. Wiola pisze:

    piękne zdjęcie !!! WOW!!

  15. Emil pisze:

    Super pomysł z home-made granolą. grats!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *