FRITTATA Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I POMIDORKAMI

Włoski omlet z mieszanką warzywną jako nadzieniem brzmi trochę mniej apetycznie niż „frittata”. Włosi zawsze mieli wyjątkowy talent do nadawania daniom nazw, z których wręcz emanuje smak, zapach i cała reszta. Nie inaczej jest z „frittatą”. Nie dość że pyszna, to jeszcze ta nazwa. Jeszcze dzisiaj rano byłam w Rzymie, a po południu zdołałam przygotować dla Ciebie frittatę. Nie chciałam żeby włoska energia mnie opuściła, stąd tempo ekspresowe. Opłacało się, jest mniam!

 

1 porcja – 300 kcal

przepis na 3 porcje

 5 jajek eco,

mała cukinia,

mała czerwona cebula,

2 garści pomidorków koktajlowych,

4 pieczarki,

kulka mozzarelli di bufala,

łyżka oleju rzepakowego rafinowanego,

kiełki buraków,

łyżka czerwonej czubrycy,

1/3 łyżeczki wędzonej papryczki,

sól morska, pieprz.

sposób przygotowania

Cukinię pokroiłam w cienkie plasterki, cebulę posiekałam, pieczarki pokroiłam wzdłuż. Na łyżeczce oleju rzepakowego podsmażyłam cebulę i pieczarki. Do dużej miski wrzuciłam cebulę, pokrojoną w kostkę mozzarellę, cukinię i pieczarki. Następnie wbiłam jajka, przyprawiłam i wylałam jajka z warzywami na patelnię, którą wcześniej rozgrzałam z łyżeczką oleju. Na wierzchu patelni poukładałam pomidorki koktajlowe przecięte na pół, przykryłam pokrywką i na małym ogniu smażyłam, aż do momentu gdy jajka na wierzchu frittaty się ścięły. Po zdjęciu z ognia moją frittatę jeszcze przez kilka minut potrzymałam pod pokrywką. Na koniec posypałam ją kiełkami buraków. Cudownie również smakuje skropiona octem balsamicznym. Mniam.

frittata - przepis Aneta Łańcuchowska

TIP 1

Frittata to idealne danie zarówno na kolacje, jak i na śniadanie.  Przy frittacie nie zapomnij o warzywach, w samej frittacie jest ich bowiem za mało.

TIP 2

Możesz zamiast mozzarelli dodać fetę lub ser pleśniowy. Pamiętaj tylko, że oba te sery zawierają sporo tłuszczu, cholesterolu i są bardzo kaloryczne, dlatego też nie przesadzaj z ich ilością. Jeżeli masz podwyższony cholesterol czy też początki miażdżycy zrezygnuj z nich i dodaj w ich miejsce chudy biały ser. Frittata i tak będzie pyszna.

2 odpowiedzi na “FRITTATA Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I POMIDORKAMI”

  1. Zuza pisze:

    śniadanie idealne 🙂

  2. Aneta pisze:

    Dzięki wielkie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *