FALAFELE Z DODATKIEM BURAKÓW

Ostatnio uczestniczyłam w warsztatach kulinarnych kuchni krajów arabskich, gdzie jednym z dań które przyrządzaliśmy były właśnie falafele. Okazało się, że falafel z dodatkiem buraków to jedna z klasycznych wersji tego dania. Bardzo mi się to spodobało, bo i amatorką buraków jestem od zawsze. Nie dość, że kolor falafeli jest obłędny to jeszcze ten smak. Pycha! Spróbujcie zresztą sami!

 

przepis na 15 falafeli

300g ciecierzycy,

½ cebuli czerwonej,

średniej wielkości starty burak,

ząbek czosnku,

1 łyżeczka mielonego kuminu,

1 łyżeczka mielonej kolendry,

½ łyżeczki kardamonu,

szczypta cynamonu,

sól,

½ łyżeczki papryczki chili,

olej rzepakowy do smażenia.

 

sposób przygotowania:

Zalej w garnku ciecierzycę zimną wodą i pozostaw na całą noc. Przygotowaną w ten sposób ciecierzycę, następnego dnia  łatwiej jest zmielić, tym samym uzyskać pożądaną konsystencję falafela.  Jeżeli masz młynek do mielenia mięsa to zmiel ją trzykrotnie w młynku, jeżeli takiego młynka nie posiadasz, to zmiksuj ją blenderem. Do zmielonej ciecierzycy, dodaj posiekaną cebulę, czosnek, startego buraka oraz przyprawy.  Dodaj taką ilość soli, żeby masa wydawała się lekko przesolona. Całość dokładnie wymieszaj ręką i ukształtuj kuleczki, a następnie uformuj kotleciki. Do woka lub innego wysokiego garnka, wlej olej rzepakowy, poczekaj aż się rozgrzeje i zacznij smażyć falafele. Po usmażeniu wyłóż je na ręczniki papierowe aby skutecznie odsączyć je z tłuszczu.

przepis na falafele - Aneta Łańcuchowska

TIP1

Pamiętaj, aby falafele smażyć na odpowiednio rozgrzanym oleju. Pory w falafelu zamkną się, tym samym uniemożliwią przeniknięcie tłuszczu do środka falafela.

TIP2

Falafele zjedz z ulubioną kaszą, ja wybrałam kaszę jaglaną. Jest bogata  w żelazo, cynk, miedz oraz witaminy z grupy B, regulujące pracę układu nerwowego. Kasza jaglana zawiera również krzemionkę, wzmacniającą włosy, paznokcie i ujędrniającą skórę. Podając falafele nie zapomnij też o hummusie i oczywiście warzywach, natce pietruszki i świeżych listkach mięty.

 

14 odpowiedzi na “FALAFELE Z DODATKIEM BURAKÓW”

  1. Daria pisze:

    Ja też kocham buraki!!!

  2. Ania pisze:

    Kiedy znowu zobaczę Panią w tv??

  3. Grzegorz pisze:

    to w końcu falafle czy falafele?

  4. Damian pisze:

    Piękne zdjęcia są na tym blogu.

  5. Krzysztof pisze:

    Kuchnia arabska moja ulubiona!!!

  6. Kasia pisze:

    Uwielbiam falafele, a te są naprawdę smaczne. Gratulacje za przepis!

  7. Karina pisze:

    Z dodatkiem buraków to świetny pomysł. Zaraz przetestuję u mnie w kuchni:)

  8. dawid pisze:

    Super stylizacja i zdjęcia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *