CURRY Z CIECIERZYCĄ I KALAFIOREM
Sól ma charakterystyczny wpływ na nasz organizm, jej brak w diecie uniemożliwia utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej, jej nadmiar może przełożyć się na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i choroby serca. Dlatego najlepiej trzymać się jej zalecanej dziennej dawki, która wynosi maks. 5 gram. Według raportu zleconego w tym roku przez Knorr, prawie 60% Polaków dosala posiłki złożone z półproduktów już zawierających sól, dlatego też nie należy się dziwić, że u nas ta norma jest przekraczana. Mam dla Was dobrą informację, bo Knorr wprowadził nową serię mieszanek przypraw bez dodatku soli. Od teraz będzie łatwiej nieprzesalać. Ja takich przypraw użyłam i oto co upichciłam.
puszka ciecierzycy (400g),
puszka pomidorów krojonych (400g),
mała puszka mleczka kokosowego (165ml),
½ kalafiora,
garść botwinki,
cebula,
ząbek czosnku,
kawałek imbiru (1 cm),
saszetka przyprawy do gyrosa Knorr bez dodatku soli,
łyżeczka przyprawy do złotego kurczaka Knorr bez dodatku soli,
⅓ szklanki wody,
kostka gorzkiej czekolady,
2 łyżki oleju rzepakowego,
łyżka orzechów nerkowca,
dodatkowo: ryż brązowy.
fajny przepis i bardzo fajne zdjęcie, aż chce się schrupać…
Super, że z brązowym ryżem. Uwielbiam brązowy ryż.
Jest bardzo zdrowy. Trzeba używać!
WOW, ekstra przepis. MNIAM!
Dzięki!
Zdjęcie niczego sobie:)))) EXTRA!
🙂
Fajne te przyprawy Knorra! Bez soli!
polecam!
fajne curry, muszę spróbować zrobić
KONIECZNIE!
pychotka!!!
:)))
Pysznie doprawione! Gratuluję bloga!
thx!
Pani Aneta, przepiękne zdjęcia, przepyszne dania.
Bardzo dziękuję!!!!!
Fajna stylizacja, piękne zdjęcia, zazdroszczę:)
Robię co mogę!
Skąd takie miski? Są przepiękne!!!
tygrysek czyli Tiger:)