CURRY Z CIECIERZYCĄ I KALAFIOREM

Sól ma charakterystyczny wpływ na nasz organizm, jej brak w diecie uniemożliwia utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej,  jej nadmiar może przełożyć się na nadciśnienie tętnicze, miażdżycę i choroby serca. Dlatego najlepiej trzymać się jej zalecanej dziennej dawki, która wynosi maks. 5 gram. Według raportu zleconego w tym roku przez Knorr,  prawie 60% Polaków dosala posiłki złożone z półproduktów już zawierających sól, dlatego też nie należy się dziwić, że u nas ta norma jest przekraczana. Mam dla Was dobrą informację, bo Knorr wprowadził nową serię mieszanek przypraw bez dodatku soli. Od teraz będzie łatwiej nieprzesalać. Ja takich przypraw użyłam i oto co upichciłam.

 

puszka ciecierzycy (400g),

puszka pomidorów krojonych (400g),

mała puszka mleczka kokosowego (165ml),

½ kalafiora,

garść botwinki,

cebula,

ząbek czosnku,

kawałek imbiru (1 cm),

saszetka  przyprawy do gyrosa Knorr bez dodatku soli,

łyżeczka przyprawy do złotego kurczaka Knorr bez dodatku soli,

⅓ szklanki wody,

kostka gorzkiej czekolady,

2 łyżki oleju rzepakowego,

łyżka orzechów nerkowca,

dodatkowo: ryż brązowy.

 

sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzałam olej rzepakowy następnie podsmażyłam posiekaną w kostkę cebulę i dodałam czosnek i przyprawy. Całość podsmażyłam cały czas mieszając, po chwili dodałam pomidory z puszki, mleczko kokosowe i kalafiora, pokrojonego w małe kawałki. Dodałam również ciecierzycę z puszki, odsączoną z zalewy. Dusiłam wszystko razem przez ok. 5 min. następnie dodałam ⅓ szklanki wody i starty korzeń imbiru. Całość dusiłam przez ok. 10 min. Do gotowego dania dodałam kosteczkę gorzkiej czekolady, poczekałam aż się rozpuści i wymieszałam. Posiekałam botwinkę i posypałam nią danie. Gotowe danie zjedz z wcześniej ugotowanym brązowym ryżem i uprażonymi na patelni i posiekanymi orzechami nerkowca.

curry - Aneta Łańcuchowska

curry - knorr

11 odpowiedzi na “CURRY Z CIECIERZYCĄ I KALAFIOREM”

  1. Tola pisze:

    fajny przepis i bardzo fajne zdjęcie, aż chce się schrupać…

  2. Tomek pisze:

    Super, że z brązowym ryżem. Uwielbiam brązowy ryż.

  3. Dorota pisze:

    WOW, ekstra przepis. MNIAM!

  4. Dagmara pisze:

    Zdjęcie niczego sobie:)))) EXTRA!

  5. Grzegorz pisze:

    Fajne te przyprawy Knorra! Bez soli!

  6. Emilka pisze:

    fajne curry, muszę spróbować zrobić

  7. Barbara pisze:

    pychotka!!!

  8. Bożena pisze:

    Pysznie doprawione! Gratuluję bloga!

  9. Franciszka pisze:

    Pani Aneta, przepiękne zdjęcia, przepyszne dania.

  10. Daria pisze:

    Fajna stylizacja, piękne zdjęcia, zazdroszczę:)

  11. Hania pisze:

    Skąd takie miski? Są przepiękne!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *