CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM, KURKAMI I MOZZARELLĄ

Zawsze twierdziłam, że czym mniej soli tym zdrowiej i ciekawiej w kuchni. Oczywiście łatwo powiedzieć, a trudniej wykonać. Zapytasz, czym niby mam zastąpić sól? Spieszę z odpowiedzią:)
PRZY-PRA-WA-MI! Mamy takie bogactwo przypraw, że niesięganie po nie to po prostu lekkie kulinarne nieporozumienie! Smak przypraw doskonale zastępuję m.in. smak słony, należy tylko odpowiednio je dobrać do dania i gotowe. Tym bardziej cieszę się gdy na pólkach widzę takie produkty jak seria Knorr Przyprawy Bez Dodatku Soli. Do moich faszerowanych cukinii użyłam przyprawę Knorr do mięsa mielonego, sól natomiast odłożyłam głęboko na górną półkę i to był strzał w dziesiątkę. Koniecznie spróbuj tego we własnej kuchni.

cukinia 300g,

mięso mielone z indyka 300g,

garść kurek,

kulka  mozzarelli,

garść posiekanego szczypiorku,

1 saszetka przyprawy do mięsa mielonego Knorr bez dodatku soli,

garść pomidorków koktajlowych.

sposób przygotowania:

Cukinię przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam środek. Miąższ cukinii posiekałam w drobną kostkę i połączyłam z mielonym mięsem, a następnie dodałam umyte i pokrojone kurki, startą mozzarellę, posiekany szczypiorek i przyprawę do mięsa mielonego z linii produktów: Knorr Przyprawy Bez Dodatku Soli. Akurat w tej mieszance przypraw królują: kolendra, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, rozmaryn i oregano, słowem palce lizać! Całość dokładnie wymieszałam dłonią. Powstałym farszem napełniłam łódeczki z cukinii, a na ich wierzch ułożyłam pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki. Faszerowane łódeczki z cukinii piekłam przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyszło przepysznie.

faszerowane cukinie - Aneta Łańcuchowska

TIP 1

 Jeżeli nie potrafisz lub nie czujesz się na siłach aby skomponować odpowiedni miks przypraw do swojego dania, skorzystaj z dostępnych na rynku mieszanek, oczywiście tych bez dodatku soli. Polecam produkty firmy Knorr i ich linię: Przyprawy Bez Dodatku Soli.

TIP 2

Przyprawy wzbogacają potrawy nie tylko w zakresie smaku i aromatu ale również o walory odżywcze, jak i prozdrowotne. To w dużym stopniu właśnie dzięki przyprawom, danie może wpływać pozytywnie na nasz układ krwionośny, być doskonałym źródłem antyoksydantów, skutecznie działać przeciwzapalnie, czy też wzmacniać nasz układ odpornościowy. Dlatego postaraj się następnym razem zamiast dosolić potrawę, doprawić ją przyprawami ziołowymi.

 

26 odpowiedzi na “CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM, KURKAMI I MOZZARELLĄ”

  1. Emilka pisze:

    super zdjęcie!

  2. Jola pisze:

    fantastycznie te cukinie wyglądają. tak sobie pomyślałam, że podobnie można zrobić z paprykami:)

  3. Tamara pisze:

    Smakowicie to wygląda bardzo, jutro przygotuję!!!

  4. Robert pisze:

    Bardzo ładne zdjęcie, zazdroszczę:)

  5. Ewelina pisze:

    Ten miks przypraw to dla mnie wybawienie, nigdy nie umiem dobrać przypraw do dania!

  6. Krzysztof pisze:

    Fajne zdjęcia na tym blogu!!! Jakim aparatem?

  7. Ludmiła pisze:

    Knorr ma fajne przyprawy, już przetestowałam, ale tych bez soli nie widziałam jeszcze:(

  8. Karolina pisze:

    fajny ten farsz, jutro na obiad przygotuję dla rodzinki.

  9. Krystyna pisze:

    Uwielbiam cukinie, są the best! Na pewno zrobię:)

  10. Grzegorz pisze:

    kolorki extra, bardzo lubię Pani zdjęcia!!

  11. Janina pisze:

    mniam!

  12. Wanda pisze:

    Cukinia to fajne warzywo, jakoś tak zapomniane, a przecież pyszne

  13. Ewa pisze:

    Piękne to zdjęcie, lubię Knorr:)

  14. Magda pisze:

    Boskie!!!

  15. Ludwik pisze:

    Stylizacja prima sort:) Jak łódeczki na rzece! To lubię!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *