CUKINIA FASZEROWANA MIĘSEM, KURKAMI I MOZZARELLĄ
Zawsze twierdziłam, że czym mniej soli tym zdrowiej i ciekawiej w kuchni. Oczywiście łatwo powiedzieć, a trudniej wykonać. Zapytasz, czym niby mam zastąpić sól? Spieszę z odpowiedzią:)
PRZY-PRA-WA-MI! Mamy takie bogactwo przypraw, że niesięganie po nie to po prostu lekkie kulinarne nieporozumienie! Smak przypraw doskonale zastępuję m.in. smak słony, należy tylko odpowiednio je dobrać do dania i gotowe. Tym bardziej cieszę się gdy na pólkach widzę takie produkty jak seria Knorr Przyprawy Bez Dodatku Soli. Do moich faszerowanych cukinii użyłam przyprawę Knorr do mięsa mielonego, sól natomiast odłożyłam głęboko na górną półkę i to był strzał w dziesiątkę. Koniecznie spróbuj tego we własnej kuchni.
cukinia 300g,
mięso mielone z indyka 300g,
garść kurek,
kulka mozzarelli,
garść posiekanego szczypiorku,
1 saszetka przyprawy do mięsa mielonego Knorr bez dodatku soli,
garść pomidorków koktajlowych.
sposób przygotowania:
Cukinię przekroiłam wzdłuż i wydrążyłam środek. Miąższ cukinii posiekałam w drobną kostkę i połączyłam z mielonym mięsem, a następnie dodałam umyte i pokrojone kurki, startą mozzarellę, posiekany szczypiorek i przyprawę do mięsa mielonego z linii produktów: Knorr Przyprawy Bez Dodatku Soli. Akurat w tej mieszance przypraw królują: kolendra, pieprz, gałka muszkatołowa, liść laurowy, rozmaryn i oregano, słowem palce lizać! Całość dokładnie wymieszałam dłonią. Powstałym farszem napełniłam łódeczki z cukinii, a na ich wierzch ułożyłam pomidorki koktajlowe pokrojone w plasterki. Faszerowane łódeczki z cukinii piekłam przez 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C. Wyszło przepysznie.
TIP 1
Jeżeli nie potrafisz lub nie czujesz się na siłach aby skomponować odpowiedni miks przypraw do swojego dania, skorzystaj z dostępnych na rynku mieszanek, oczywiście tych bez dodatku soli. Polecam produkty firmy Knorr i ich linię: Przyprawy Bez Dodatku Soli.
TIP 2
Przyprawy wzbogacają potrawy nie tylko w zakresie smaku i aromatu ale również o walory odżywcze, jak i prozdrowotne. To w dużym stopniu właśnie dzięki przyprawom, danie może wpływać pozytywnie na nasz układ krwionośny, być doskonałym źródłem antyoksydantów, skutecznie działać przeciwzapalnie, czy też wzmacniać nasz układ odpornościowy. Dlatego postaraj się następnym razem zamiast dosolić potrawę, doprawić ją przyprawami ziołowymi.
super zdjęcie!
fantastycznie te cukinie wyglądają. tak sobie pomyślałam, że podobnie można zrobić z paprykami:)
Smakowicie to wygląda bardzo, jutro przygotuję!!!
Bardzo ładne zdjęcie, zazdroszczę:)
Ten miks przypraw to dla mnie wybawienie, nigdy nie umiem dobrać przypraw do dania!
Fajne zdjęcia na tym blogu!!! Jakim aparatem?
NIKON
Knorr ma fajne przyprawy, już przetestowałam, ale tych bez soli nie widziałam jeszcze:(
Już są w sklepach, proszę szukać:)
fajny ten farsz, jutro na obiad przygotuję dla rodzinki.
bardzo mnie to cieszy!
Uwielbiam cukinie, są the best! Na pewno zrobię:)
POLECAM!
🙂
kolorki extra, bardzo lubię Pani zdjęcia!!
a dziękuję bardzo, staram się jak mogę
mniam!
🙂
Cukinia to fajne warzywo, jakoś tak zapomniane, a przecież pyszne
Ja bardzo lubię cukinię, jest królową w mojej kuchni!
Piękne to zdjęcie, lubię Knorr:)
Knorr naprawdę ma fajne te przyprawy. Polecam!
Boskie!!!
tak jest!
Stylizacja prima sort:) Jak łódeczki na rzece! To lubię!
Ja też!!!