CHLEB PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE Z MAKIEM I Z NASIONAMI SŁONECZNIKA

Moje życie dzielę na dwa okresy, pierwszy kiedy zachwycałam się rosnącymi jak grzyby po deszczu piekarniami z bogatym wyborem chleba, drugi kiedy pierwszy raz wyjęłam z piekarnika własnoręcznie zrobiony chleb na zakwasie. Po tym zdarzeniu, można by rzec,  już nic nie było takie samo. Minęło od tego czasu już ponad trzy miesiące, podczas których ani razu nie kupiłam chleba w piekarni, za to na potęgę piekę, mniej więcej co dwa, trzy dni, kolejne chleby. Moja przygoda z chlebem zaczęła się od warsztatów z jego pieczenia organizowanych w Warszawie przez Arka aka Chlebodawca. Oprócz niezbędnej wiedzy jaką przekazał, posiadłam od niego również zakwas, bez którego nie ma po co startować do chlebowej przygody. Zakwas musicie zdobyć, a potem działajcie według wskazówek z przepisu.

 

zakwas żytni,

mąka żytnia typ 2000,

mąka żytnia typ 720,

woda.

dodatki:

miód,

nasiona słonecznika,

czarnuszka,

tymianek suszony lub świeży,

mak.

pyszny chleb z Twjego piekarnka - przepis na lookingforcooking.pl

sposób przygotowania

Najpierw wykonałam tzw. półzakwas czyli wymieszałam składniki w następujących proporcjach: ciepłą wodę (52ml), zakwas żytni (109g), mąkę żytnią typ 720 (26g) oraz mąkę żytnią typ 2000 (30g). Następnie całość wymieszałam dokładnie i masę pozostawiłam w ciepłym miejscu, pod ściereczką, na 8 godzin.

Po 8 godzinach wykonałam zakwas właściwy czyli do półzakwasu dodałam ciepłą wodę (109 ml), mąkę żytnią typ 720 (52g), mąkę żytnia typ 2000 (57g). Całość wymieszałam i pozostawiłam na kolejne 8 godzin.

Po 8 godzinach dodałam do masy: sól (9g), mąkę żytnią typ 720 (218g), ciepłą wodę (165 ml) oraz nasiona słonecznika (65g). Przełożyłam masę do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką żytnią typ 2000. Wierzch ciasta wyrównałam wilgotną dłonią. Można wierzch ciasta posypać czarnuszką, tymiankiem czy makiem i pozostawić do wyrośnięcia na 2 godziny.

Na koniec nagrzałam piekarnik do temperatury 240 stopni C i w takiej temperaturze piekłam chleb przez 15 minut, następnie zmniejszyłam temperaturę do 190 stopni C i piekłam przez 40 minut. Na dole piekarnika postaw naczynie z wodą, wtedy skórka chleba będzie odpowiednio chrupka. Powodzenia na nowej drodze życia.

4 odpowiedzi na “CHLEB PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE Z MAKIEM I Z NASIONAMI SŁONECZNIKA”

  1. Goja pisze:

    Witam . W jakim momencie wziąść zakwas do następnego chleba i w jakiej ilości.

    • Aneta pisze:

      Zakwas należy dokarmiać, gdy podwoi swoją objętość po dokarmieniu, można użyć go do pieczenia kolejnego chleba. Ilość zakwasu zgodna z wytycznymi w przepisie:)

  2. Marzena pisze:

    Pani Aneto! Chlebek wyśmienity! Od dawna piekę chleb,
    ale nie miałam dobrego przepisu na chlebek żytni.
    Ten wyrósł pięknie i co najważniejsze, nie kruszy się .
    Jeszcze ciepły z masełkiem jest wyborny!
    Czekam na kolejne sprawdzone przepisy.
    Pozdrawiam.

    • Aneta pisze:

      Bardzo się cieszę! Przepis na chlebek jest rzeczywiście wyborny. Ja już doszłam do etapu kiedy nie stosuję się w 100% do proporcji mąki:) ale i tak wychodzi znakomity!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *