CHLEB PEŁNOZIARNISTY NA ZAKWASIE Z MAKIEM I Z NASIONAMI SŁONECZNIKA
Moje życie dzielę na dwa okresy, pierwszy kiedy zachwycałam się rosnącymi jak grzyby po deszczu piekarniami z bogatym wyborem chleba, drugi kiedy pierwszy raz wyjęłam z piekarnika własnoręcznie zrobiony chleb na zakwasie. Po tym zdarzeniu, można by rzec, już nic nie było takie samo. Minęło od tego czasu już ponad trzy miesiące, podczas których ani razu nie kupiłam chleba w piekarni, za to na potęgę piekę, mniej więcej co dwa, trzy dni, kolejne chleby. Moja przygoda z chlebem zaczęła się od warsztatów z jego pieczenia organizowanych w Warszawie przez Arka aka Chlebodawca. Oprócz niezbędnej wiedzy jaką przekazał, posiadłam od niego również zakwas, bez którego nie ma po co startować do chlebowej przygody. Zakwas musicie zdobyć, a potem działajcie według wskazówek z przepisu.
Witam . W jakim momencie wziąść zakwas do następnego chleba i w jakiej ilości.
Zakwas należy dokarmiać, gdy podwoi swoją objętość po dokarmieniu, można użyć go do pieczenia kolejnego chleba. Ilość zakwasu zgodna z wytycznymi w przepisie:)
Pani Aneto! Chlebek wyśmienity! Od dawna piekę chleb,
ale nie miałam dobrego przepisu na chlebek żytni.
Ten wyrósł pięknie i co najważniejsze, nie kruszy się .
Jeszcze ciepły z masełkiem jest wyborny!
Czekam na kolejne sprawdzone przepisy.
Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę! Przepis na chlebek jest rzeczywiście wyborny. Ja już doszłam do etapu kiedy nie stosuję się w 100% do proporcji mąki:) ale i tak wychodzi znakomity!