AMARANTUSOWE, BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE

Amarantus, inaczej szarłat, jest zbożem bezglutenowym i spośród innych zbóż ma najwyższą wartość odżywczą. Podstawowym składnikiem nasion amarantusa jest białko, jego zawartość kształtuje się w granicach 16-20%. Skład biologiczny tego białka przewyższa nawet białko mleka czy soi, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Wniosek z tego, że amarantus jest idealnym zbożem dla wszystkich tych, którzy nie mogą lub nie lubią produktów mlecznych. Nasiona szarłatu mają tylko jeden „minus” – zawierają mało leucyny, która występuje w większych ilościach w innych zbożach, dlatego też warto go łączyć z innymi zbożami. Poniżej znajdziesz przepis na idealnie bezglutenowe ciasto, które jest mieszanką czterech różnych zbóż.

 

1 porcja – 150 kcal

8½ łyżki mąki ryżowej brązowej,

2½ łyżki mąki gryczanej,

6½ łyżki amarantusa ekspandowanego,

3 łyżki płatków jaglanych,

2 jajka,

4 łyżki karobu,

2 łyżki syropu klonowego,

½ łyżeczki cynamonu,

3 łyżki wiórków kokosowych,

¾ szklanki napoju ryżowego,

duże jabłko.

 

sposób przygotowania

W dużej misce połączyłam ze sobą wszystkie suche składniki, następnie dodałam resztę składników ciasta i wszystko dokładnie wymieszałam łyżką. Formę o rozmiarach 22 x 17  cm wysmarowałam masłem (można też oliwą), posypałam amarantusem i przełożyłam do niej ciasto. Pokrojone na plasterki jabłko, poukładałam na cieście. Piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 25 minut.

TIP 1

Do mojego ciasta użyłam napoju ryżowego, ponieważ mój synek ma alergię na białko mleka krowiego, Ty, jeżeli nie jesteś alergikiem,  możesz użyć mleka krowiego 2%.

TIP 2

Jeżeli nie musisz lub nie chcesz unikać glutenu, możesz mąkę ryżową zamienić na mąkę pszenną pełnoziarnistą lub mąkę żytnią.

TIP 3

Karob bardzo w smaku przypomina kakao, tak bardzo, że nawet mój synek się nie orientuje gdy przygotowuje mu lody bananowe właśnie z karobem.  W ciastach kakao może być zastąpione karobem, w szczególności w dietach alergików, gdyż nie zawiera alergenów.  Karob zawiera mniej magnezu niż kakao natomiast więcej wapnia. 150g opakowanie karobu możesz kupić za około 5 zł. Opłaca się!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *