AMARANTUSOWE, BEZGLUTENOWE CIASTO CZEKOLADOWE
Amarantus, inaczej szarłat, jest zbożem bezglutenowym i spośród innych zbóż ma najwyższą wartość odżywczą. Podstawowym składnikiem nasion amarantusa jest białko, jego zawartość kształtuje się w granicach 16-20%. Skład biologiczny tego białka przewyższa nawet białko mleka czy soi, gdyż zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy egzogenne. Wniosek z tego, że amarantus jest idealnym zbożem dla wszystkich tych, którzy nie mogą lub nie lubią produktów mlecznych. Nasiona szarłatu mają tylko jeden „minus” – zawierają mało leucyny, która występuje w większych ilościach w innych zbożach, dlatego też warto go łączyć z innymi zbożami. Poniżej znajdziesz przepis na idealnie bezglutenowe ciasto, które jest mieszanką czterech różnych zbóż.
1 porcja – 150 kcal
8½ łyżki mąki ryżowej brązowej,
2½ łyżki mąki gryczanej,
6½ łyżki amarantusa ekspandowanego,
3 łyżki płatków jaglanych,
2 jajka,
4 łyżki karobu,
2 łyżki syropu klonowego,
½ łyżeczki cynamonu,
3 łyżki wiórków kokosowych,
¾ szklanki napoju ryżowego,
duże jabłko.
Dodaj komentarz