SAŁATA

blog lookingforcooking.pl aneta lancuchowska

Jest ona źródłem wielu cennych składników mineralnych i witamin, na skutek stosowania w rolnictwie nawozów azotowych, jest również zasobna w związki mogące przekształcać się w rakotwórcze azotyny. Sposób jej przechowywania zarówno w sklepie jak i w domu ma niebagatelny wpływ na ilość tych związków. Nie kupujmy więc sałat szczelnie zapakowanych w foliowe worki bez perforacji. Sałata zawinięta szczelnie w folię zaczyna oddychać beztlenowo, co sprzyja powstawaniu szkodliwych azotynów. W domu trzymajmy sałatę w lodówce, w szufladzie do przechowywania warzyw lub jeśli to konieczne w torbie foliowej ale z dostępem powietrza. Kupując sałatę zwróćmy także uwagę czy jest odpowiednio świeża, poznamy to np. po jasnej, niezapleśniałej końcówce. Natomiast w celu uniknięcia sałat potraktowanych zbyt dużą ilością sztucznych nawozów, kupujmy zawsze te z gładkimi liśćmi bez przebarwień.