POMIDORY

blog lookingforcooking.pl aneta lancuchowska

Pomidory po raz pierwszy pojawiły się w Europie w XVI wieku jako roślina ozdobna, jednak dopiero w XIX wieku stały się one popularnym produktem spożywczym. Choć botanicy klasyfikują pomidory jako owoce, to pod względem odżywczym są one znacznie bliższe warzywom. Pomidory składają się w 92% z wody, dlatego są niskokaloryczne – dostarczają tylko 16 kcal na 100g. Ponadto, ze względu na zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny i witaminę E obniżającą poziom glukozy we krwi, powinny one się znaleźć w diecie chorujących na cukrzycę. Dodatkowo, polecane są osobom w stanie napięcia nerwowego ze względu na znajdujący się w nich brom. Pomidory są również bogate w związki antyoksydacyjne, usuwające wolne rodniki z organizmu oraz opóźniające procesy starzenia. Należą do nich m.in. karotenoidy – betakaroten i likopen, witamina E oraz witamina C. Pomidory to najpowszechniejsze źródło likopenu, który ma liczne, potwierdzone naukowo, właściwości prozdrowotne – przede wszystkim obniża ryzyko występowania chorób nowotworowych oraz chorób układu krążenia. Zalecany jest również osobom z chorobami oczu. Dodatkowo witamina E, C i betakaroten poprawiają funkcje odpornościowe organizmu oraz odpowiadają za ładny wygląd skóry, włosów i paznokci. Pomidory to także świetne źródło potasu, składnika mineralnego, niezbędnego dla prawidłowej pracy serca i obniżającego ciśnienie tętnicze krwi, a także kwasu foliowego, szczególnie istotnego dla kobiet w ciąży.