POMARAŃCZKA
Niewątpliwie jedną z największych zalet owoców cytrusowych jest wysoka zawartość witaminy C. W jednej pomarańczy jej ilość jest wystarczająca do zaspokojenia dobowego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na ten składnik. Cytrusów nie muszą obawiać się osoby stosujące diety odchudzające. Jedna pomarańcza lub grejpfrut dostarczają jedynie po około 100 kcal, a mandarynki po 25 kcal na sztukę. Najbardziej pożądane są oczywiście owoce o słodkim smaku, jednak warto tu wspomnieć, iż wszystkie cytrusy mają niski indeks glikemiczny, a więc nie powodują gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, które przyczyniają się do szybszego pojawienia się uczucia głodu. A więc słodki smak pomarańczy nie jest przeciwwskazaniem do ich spożywania przez osoby chcące pozbyć się zbędnych kilogramów. Dodatkowo cytrusy zawierają znaczne ilości cennego błonnika, który wywiera korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego. Omawiając walory zdrowotne tej grupy owoców nie można zapomnieć o zawartych w nich przeciwutleniaczach. Dowiedziono, iż mają one działanie obniżające poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi, wspomagają odporność, chronią DNA przed uszkodzeniami, mają działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwzapalne, zmniejszają ryzyko występowania chorób układu krwionośnego i niektórych nowotworów, a nawet chorób neurodegradacyjnych (jak choroba Alzheimera). Kolejną zaletą pomarańczy, mandarynek i grejpfrutów jest ich działanie odkwaszające. Pozornie wydaje się to nieprawdopodobne, jednak dla równowagi kwasowo-zasadowej organizmu, ważny jest odczyn minerałów zawartych w produkcie, a nie jego smak. Kwaśny smak cytrusów związany jest z obecnym w nich kwasem cytrynowym. Dowiedziono, iż dzięki niemu regularne spożywanie pomarańczy chroni przed kamicą nerkową. Kwas cytrynowy razem z witaminą C zwiększają przyswajalność żelaza – bardzo ważnego – a często deficytowego pierwiastka. Dlatego sok pomarańczowy i grejpfrutowy są idealnymi napojami do posiłków. Jednak nie powinny być one używane do popijania np. lekarstw. Kwaśny odczyn i przeciwutleniacze w nich zawarte mogą wchodzić w interakcje z niektórymi lekami i potęgować lub osłabiać działanie medykamentów.