ORZECHY WŁOSKIE

blog lookingforcooking.pl aneta lancuchowska

Chętnie sięgamy po nie podczas spotkań z przyjaciółmi czy oglądania telewizji. Są jedną z najpopularniejszych przekąsek, a jednocześnie zdecydowanie najzdrowszą. Wartości odżywcze orzechów i ich pozytywny wpływ na zdrowie został już wielokrotnie dowiedziony. Mimo, że zawierają znaczną ilość tłuszczu i z tego powodu są bardzo kaloryczne, warto wprowadzić je do swojej codziennej diety, również podczas odchudzania. Opinię najzdrowszych mają orzechy włoskie. A to za sprawą najwyższej zawartości wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które między innymi obniżają poziom złego cholesterolu, działają przeciwmiażdżycowo, obniżają ciśnienie krwi oraz chronią przed udarem i zawałem. Ponadto, orzechy włoskie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a także chroniących organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wiele z tych związków występuje tylko w orzechach włoskich i nie znajdziemy ich nigdzie indziej. Są one zgromadzone głównie w skórce, którą niektórzy z młodych orzechów usuwają aby pozbawić je goryczki. Najwięcej przeciwutleniaczy znajduje się w świeżych orzechach, prosto z drzewa, dlatego one są najbardziej gorzkie. Jeśli nie chcemy ich pozbawiać jednej z ich głównych wartości, jedzmy orzechy razem ze skórką. Orzechy włoskie są także bogatym źródłem witamin, zwłaszcza tych z grupy B. Ponadto zawierają znaczne ilości minerałów, z których na szczególną uwagę zasługuje magnez – jeden z najbardziej deficytowych pierwiastków w przeciętnej polskiej diecie. Reguluje on pracę układu nerwowego, jego deficyt w diecie może skutkować między innymi pogorszeniem pamięci, problemami z koncentracją oraz pogorszeniem nastroju. Zalecana dzienna dawka orzechów włoskich to 7 sztuk. Pozostałe orzechy czyli pistacje, nerkowce, orzechy brazylijskie, laskowe czy ziemne także są zdrowe. Wszystkie zawierają znaczne ilości magnezu, błonnika, witamin z grupy B, trochę cynku i żelaza. Niektóre (nerkowce i pistacje) mają również pełnowartościowe białko. Niestety duża część orzeszków dostępnych na rynku sprzedawana jest w postaci prażonej, z dodatkiem cukru, sztucznego miodu i soli. Takie produkty zdecydowanie nie są godne polecenia ponieważ prażenie niszczy przeciwutleniacze i zmniejsza zawartość kwasów tłuszczowych omega-3, dodatek soli i cukru nie wymaga komentarza.