AWOKADO

blog lookingforcooking.pl aneta lancuchowska

Awokado jest bardzo ciekawym owocem, z jednej strony zawiera bardzo dużo tłuszczu, co sprawia, iż jest bardzo kaloryczne, z drugiej strony tłuszcz ten jest jak najbardziej korzystny, ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego. Awokado jest również bogatym źródłem potasu, witaminy C, E i A – silnych antyoksydantów i kwasu foliowego. Wszystko to sprawia, iż kaloryczność tego owocu schodzi na drugi plan, dając należne pierwszeństwo jego właściwościom zdrowotnym. Jeżeli nie uda się Tobie kupić odpowiednio dojrzałego awokado, a łatwo to sprawdzić jeszcze w sklepie wybierając owoc miękki, którego skórka lekko ugina się pod naciskiem palców, nie ma powodów do zmartwień ponieważ owoc ten stosunkowo szybko dojrzewa. Jeżeli jednak nie masz wytrwałości aby poczekać na jego naturalny proces dojrzewania, dobrą metodą jest położyć obok banany, które wydzielając gaz – etylen – jeszcze przyspieszą ten proces. Pamiętaj, iż miąższ awokado pod wpływam światła i dostępu tlenu szybko czernieje, dlatego po obraniu ze skórki najlepiej skropić owoc sokiem z cytryny, pozostawić w nim pestkę, a tak naprawdę najlepiej spożyć go jak najszybciej.