WEGAŃSKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI

Bez przesady, nie zawsze musi być pięknie, równo i spektakularnie. W końcu najważniejszy jest smak, a to ciasto, pod tym względem, rządzi! Czasem nachodzi mnie ochota na upieczenie ciasta, którego smak, aromat i konsystencję mam już zawczasu zakodowaną w głowie. Cała sztuka to osiągnąć efekt zgodny z wyobrażeniami. Nieskromnie powiem, że tym razem mi się to udało w 100%. Śliwki i kakao to naprawdę udana para, info potwierdzone:) Ciasto robi się naprawdę w prosty sposób, główne polega to na zmieszaniu składników. Pieczenie 40 minut i wyciągasz pyszny wegański wypiek. Go Vegan!

 

przepis na 10 porcji

szklanka mąki pszennej,

szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,

½ szklanki karobu lub kakao,

łyżeczka cynamonu,

½ szklanki rodzynków,

garść orzechów włoskich,

4 łyżki syropu klonowego,

szklanka soku jabłkowego,

½ szklanki oleju rzepakowego,

3 łyżeczki proszku do pieczenia,

3 garście śliwek węgierek,

wiórki kokosowe.

 

sposób przygotowania:

Do miski wsypałam wszystkie składniki suche następnie mokre i wymieszałam je dokładnie. Przygotowaną masę wyłożyłam do kwadratowej foremki 20 cm x 20 cm, wcześniej wysmarowanej olejem rzepakowym. Na wierzchu ułożyłam przekrojone na pół, wydrylowane śliwki i posypałam wiórkami kokosowymi. Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piekłam je przez 40 minut.

ciasto wegańskie - przepis Aneta Łańcuchowska

TIP 1

Jeżeli masz uczulenie na kakao, zamień je w przepisie na karob. Strąki drzewa karobowego nie zawierają kofeiny ani alergenów. Fajny zamiennik, dla niektórych nie do rozpoznania. Zróbcie test na domownikach:)

 

14 odpowiedzi na “WEGAŃSKIE CIASTO ZE ŚLIWKAMI”

  1. Anna pisze:

    Śliwki, moje ulubione!!!!

  2. Magda pisze:

    Fajny przepis. Lecę do kuchni pichcić!

  3. Damian pisze:

    Extra, że wreszcie przepis ze śliwkami. Trzeba korzystać z sezonu!!

  4. Wanda pisze:

    Extra pomysł na wegańskie ciasto. Upiekłam i wyszło wspaniale.

  5. Ewa pisze:

    Super ciasto. bardzo smaczne. Gratulacje.

  6. Aldona pisze:

    Fajne ciasto wegańskie, na coś takiego czekałam:) Super

  7. Mariola pisze:

    Jaki sok jabłkowy polecasz? Chodzi mi o taki, który jest na 100 procent wegański ( wielu producentòw klaruje żelatyną a nie informuje o tym na etykiecie). Z góry dziękuję za odpowiedź.

    • Aneta pisze:

      Szczerze powiem, że nie wybierałam soków pod tym kątem. Raczej kierowałam się zawartością cukru, a tak naprawdę jego brakiem w składzie. Polecam soki jabłkowe 100%, nieklarowane, czyli jednocześnie bez dodatku żelatyny.

Skomentuj Aneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *