TARTA RAZOWA Z DOMOWYM BUDYNIEM I SEZONOWYMI OWOCAMI

Rzadko kiedy wychodzi mi tak piękna tarta. Tym razem nie dość, że wyszła wybornie pod względem stylizacji, to jej smak w niczym nie ustępuje efektom wizualnym. Czyli jest równie piękna, co smaczna:) Robi się ją szybko i łatwo, co też zaliczam do jej zalet. Nic tylko jeść!

 

1 kawałek 110g – 200 kcal

kruche ciasto razowe:

200g mąki razowej żytniej,

100g oleju rzepakowego,

50g ksylitolu,

2 łyżki jogurtu naturalnego.

masa budyniowa:

2 szklanki mleka 2%,

płaska łyżeczka masła.

żółtko,

2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej,

łyżka mąki pszennej.

dodatki:

owoce sezonowe.

 

sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto kruche połączyłam ze sobą i zagniotłam.  Ciastem wykleiłam formę do tarty, wcześniej wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Na ciasto położylam papier do pieczenia i wysypałam groch w celu obciążenia. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C i piekłam przez 30 minut. Zdjełam obciążenie i piekłam jeszcze przez kolejne 10 minut. W międzyczasie przygotowałam domowej-roboty budyń. Wlałam półtorej szklanki mleka do garnka i zagotowałam. Do ½ kubka mleka dodałam żółtko, skrobię i mąkę. Całość dokładnie wymieszałam trzepaczką żeby nie było grudek. Gdy mleko w garnku zaczęło się gotować małym strumieniem zaczęłam wlewać mleko z dodatkami, cały czas mieszając trzepaczką. Budyń zaczął po chwili gęstnieć, gdy zgęstniał zupełnie zdjełam całość z gazu. Tak przygotowany budyń wylałam na upieczoną tartę.  Odczekaj aż budyń wystygnie i przystrój tartę swoimi ulubionymi owocami sezonowymi. Gotowe!

tarta owocowa - przepis z lookingforcoking.pl

27 odpowiedzi na “TARTA RAZOWA Z DOMOWYM BUDYNIEM I SEZONOWYMI OWOCAMI”

  1. Agata pisze:

    Uwielbiam Twoje przepisy i zawsze oglądam Ciebie w TV

  2. Marta pisze:

    Pięęęęękne to!!!!!

  3. Natalia pisze:

    EXTRA, gratuluję

  4. Madzia pisze:

    Fajny pomysł z tym budyniem, muszę koniecznie zrobić ten przepis

  5. Ola pisze:

    Chcę to zjeść!!!!!

  6. Karola pisze:

    jutro upiekę, zobaczymy co z tego wyjdzie

  7. Wiola pisze:

    Świetny pomysł z tym udekorowaniem

  8. Ola pisze:

    No to się zabieram do pichcenia

  9. Tomek pisze:

    Super to wygląda MEEEEGA!

  10. Ala pisze:

    piękna fotka, smakuje pewnie też rewelacyjne

  11. Waldek pisze:

    mi nie wyszło tak pięknie ale było pysznie

  12. Dagmara pisze:

    przepiękna tarta!!!! gratulacje

  13. Ewa pisze:

    no to do roboty, idę do kuchni

  14. Malwa pisze:

    ale piękne zdjęcie, gratuluję

  15. Bożena pisze:

    piękne zdjęcie

Skomentuj Aneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *