TARTA POROWA Z KURCZAKIEM

W ramach walki z nadmierną ilości soli w diecie, postanowiłam znów przygotować danie bez dodatku soli, co nie oznacza że nie ma w nim sodu. Tarta wyszła wspaniale, por jak zwykle stanął na wysokości zadania. Soli nie dodałam, dodałam natomiast przyprawę do kurczaka bez dodatku soli firmy Knorr. Polecam takie gotowanie.

spód:

150g mąki pszennej typ 650,

150g mąki pszennej typ 2000,

110g masła,

50g jogurtu naturalnego,

2 łyżki oliwy z oliwek,

szczypta soli.

farsz:

150g piersi z kurczaka,

5 jajek,

małe opakowanie jogurtu naturalnego,

140g pora,

garść borówek amerykańskich,

2 saszetki przyprawy do złotego kurczaka Knorr bez dodatku soli.

sposób przygotowania:

Składniki potrzebne do przygotowania spodu tarty, połączyłam ze sobą tworząc kulkę ciasta.
Formę do tarty wysmarowałam masłem i wysypałam mąką pełnoziarnistą następnie wykleiłam wcześniej przygotowanym ciastem. Kurczaka pokroiłam w drobną kostkę, oprószyłam przyprawą Knorr i lekko podsmażyłam na oliwie z oliwek. Pora umyłam i pokroiłam, a następnie zmieszałam w misce razem z kurczakiem. Do miski dosypałam saszetkę przyprawy Knorr, dodałam jajka,  jogurt i całość wymieszałam. Gotowy farsz wyłożyłam na spód tarty. Na wierzchu tarty ułożyłam kilka borówek amerykańskich. Tartę piekłam przez 50 min. w temp. 180 stopni C.

tarta porowa - Aneta Łańcuchowska

TIP 1

Dieta z nadmierną ilością soli sprawia, iż nasz organizm wodę zatrzymuje, nie jest ona wydalana, dlatego tak ważne jest aby sól spożywać w zalecanych dziennych dawkach. Jeżeli czujemy się opuchnięci, to znak że nasz organizm wodę zatrzymuje, jeżeli powodem tego stanu rzeczy jest nadmierne spożycie soli a nie np. choroba nerek, polecam wypicie większej niż zwykle ilości wody. Jeżeli zależy nam na trwałym, a nie doraźnym sposobie na przywrócenie równowagi w gospodarce wodnej organizmu, bezsprzecznie należy ograniczyć ilość soli w codziennym menu.

12 odpowiedzi na “TARTA POROWA Z KURCZAKIEM”

  1. Magda pisze:

    Tarta palce lizać!!!!!

  2. Bożena pisze:

    piękne zdjęcie, a z tymi przyprawami Knorr, to przetestowałam i są super!

  3. Piotr pisze:

    Lubię pora, zrobię tę tartę! 🙂

  4. Dawid pisze:

    Już zrobiona i zjedzona. Przepis ekstra! Polecam

  5. Hania pisze:

    Też chciałabym robić takie zdjęcia:(

Skomentuj Aneta Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *