TARTA CZEKOLADOWO-DYNIOWA Z NUTKĄ PAPRYCZKI CHILI

Sezon na dynię w rozkwicie, a do tego wszystkiego jutro wypada Halloween. Te dwie okoliczności sprawiły, że to właśnie dzisiaj premierę na blogu ma moja dyniowa tarta z czarnym jak węgiel spodem. W tym przypadku odrobina pikanterii w tarcie jest jak najbardziej na miejscu. Wszystkie strzygi, trolle, nibelungi, kikimory, harpie, gnomy i inne potwory od Michała Rusinka powinny być zadowolone.

 

1 kawałek – 150 kcal

spód:

szklanka mąki orkiszowej

½ szklanki kakao naturalnego

½ szklanki oleju rzepakowego nierafinowanego

½ szklanki ksylitolu

½ łyżeczki soli

nadzienie:

½ kg dyni hokkaido

¾ szklanki jogurtu naturalnego

¼ szklanki napoju ryżowego

¼ łyżeczki soli

1 jajko ECO

1 łyżeczka przypraw korzennych

1/5 łyżeczki chili

 

sposób przygotowania

W dużej misce wymieszałam mąkę z kakao, ksylitolem, solą i olejem. Wszystko razem mieszałam, aż do momentu uzyskania jednolitej kulki. Formę do tarty wysmarowałam olejem, a następnie wysypałam mąką orkiszową i tak przygotowane naczynie, wykleiłam równo ciastem. W międzyczasie upiekłam dynię hokkaido, a następnie zmiksowałam ją na puree z jogurtem, napojem ryżowym i przyprawami. Dodałam jajko i dokładnie ponownie wymieszałam całość. Tak przygotowane nadzienie wyłożyłam na ciasto, wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 220 stopni C. Na kolejne 20 minut obniżyłam w piekarniku temperaturę do 180 stopni C. Po 40 minutach tarta była gotowa do spożycia, oczywiście po odpowiednim wystudzeniu.

tarta dyniowa z nutką chili- przepis Anety Łancuchowskiej

TIP 1

Mąkę orkiszową możesz podmienić na mąkę pszenną typ 550. Oczywiście nie jest ona tak zdrowa jak mąka orkiszowa, między innymi dlatego, iż nie ma zbyt dużo błonnika, jak i witamin z grupy B, ale czego się nie robi dla znacznie bardziej kruchego spodu.

TIP 2

Jeżeli masz uczulenie na kakao, zamień je w przepisie na karob. Strąki drzewa karobowego nie zawierają kofeiny ani alergenów. Karob jest też słodszy od kakao, dlatego jeżeli zdecydujesz się go użyć, zmniejsz ilość ksylitolu w cieście. Jeżeli masz uczulenie na produkty mleczne, jogurt w przepisie zastąp napojem roślinnym.

tarta dyniowa - lookingforcooking.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *