SZAKSZUKA

Nikt nie lubi wielkiego bałaganu w kuchni, a tym bardziej na talerzu, jednak w przypadku tego dania wielki bałagan jest wskazany. Chciałabym Wam przedstawić szakszukę. Danie wywodzące się z szeroko pojętej kuchni arabskiej, które o dziwo, świetnie smakuje w polskich zimowych warunkach. Pisze o tym, bo wiele razy przekonałam się, iż większość dań z kuchni egzotycznych po przygotowaniu ich w naszym pięknym kraju, jakoś tak tracą na swojej atrakcyjności. Szakszukę natomiast można jeść i jeść i wydaje mi się, że na stałe wpisze się w moje śniadaniowe menu. Mam nadzieje i w Wasze menu także!

 

1 porcja – 230 kcal

przepis na 1 porcję:

1 jajko

5 oliwek

mała papryka

¾ szklanki przecieru pomidorowego

½ czerwonej cebuli

łyżeczka rafinowanego oleju rzepakowego

sól morska, pieprz, słodka papryka, suszona bazylia

świeży koperek

 

sposób przygotowania

Cebulę posiekałam, a następnie wrzuciłam na rozgrzany olej rzepakowy i podsmażyłam. Dodałam umytą i pokrojoną w kostkę paprykę oraz przecier pomidorowy. Przez 3 minuty wszystko razem dusiłam, przyprawiając odrobiną soli, pieprzem i dużą ilością suszonej bazylii oraz słodkiej papryki. Następnie przełożyłam lekko podduszone warzywa na małą żeliwną patelnię i dorzuciłam pokrojone oliwki. Potem wbiłam na patelnię jajko i wstawiłam patelnię do nagrzanego piekarnika do temperatury 220 stopni C na około 5 minut. Ja lubię gdy jajko jest płynne, jeżeli Ty wolisz żółtko mocno ścięte, trzymaj dłużej szakszukę w rozgrzanym piekarniku.

szakszuka - dania kuchni arabskiej na lookingforcooking.pl

 

TIP 1

Szakszuka jest daniem lekkim dlatego w towarzystwie kromki pełnoziarnistego chleba z oliwą, stanie się posiłkiem nie tylko pysznym ale i  sycącym.

TIP 2

Szakszuka to danie dość pojemne, w pełnym tego słowa znaczeniu, możesz dodawać do niej zarówno pieczarki, fasolę, kukurydzę czy cukinię, tworząc wciąż nowe i nowe jej odmiany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *