ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MASĄ MAKOWĄ

Święta już tuż, tuż, piekarniki rozgrzane do czerwoności, więc jest i czas i miejsce na świąteczne ciasto mojego autorstwa. Przepis na ciekawe i odważne połączenie sernika z makowcem, to mój prezent dla Ciebie w tegoroczne Święta. Zabierajmy się do roboty!

 

1 porcja – 150 kcal

1 kawałek – 90g

przepis na 20 porcji:

spód:

2 banany

2 szklanki płatków owsianych

odrobina masła – do wysmarowania tortownicy

Banany rozgniotłam widelcem, a następnie wymieszałam je ręką z płatkami owsianymi.
Spód tortownicy, o średnicy 23 cm, wysmarowałam masłem i wysypałam mąką jaglaną, następnie równomiernie wyłożyłam do tortownicy masę bananowo-owsianą.

masa makowa:

szklanka niebieskiego maku

3 łyżki stołowe rodzynków

¾ szklanki mleka 2%

kieliszek ciemnego rumu

łyżka ksylitolu

1 jajko

Do garnuszka wlałam mleko, następnie wsypałam mak i gotowałam na małym ogniu, aż do momentu odparowania mleka. Następnie mak gotowany w mleku, wystudziłam i dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia. Do zmielonego maku dodałam rum, rodzynki, ksylitol i jajko, całość wymieszałam. Tak przygotowaną masę makową, wyłożyłam na owsiano-bananowy spód.

masa serowa:

2 trójkąty sera białego półtłustego

2 jajka

sok z ½ cytryny

skórka z cytryny

skórka z ½ pomarańczy

torebka cukru waniliowego

5 łyżek ksylitolu

Ser biały, dwukrotnie zmieliłam w maszynce do mielenia. Dodałam do sera sok z jednej wyciśniętej cytryny. Starłam skórkę z cytryny i pomarańczy (cytrusy przed starciem należy sparzyć wrzątkiem) następnie dodałam cukier waniliowy i ksylitol. W drugiej misce oddzieliłam żółtka od białek, żółtka dodałam do sera, a białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą soli. Białka wmieszałam delikatnie do masy serowej. Tak przygotowaną masę wyłożyłam do tortownicy na masę makową.
Ciasto włożyłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 C i piekłam przez 50 minut. Po tym czasie wyjęłam ciasto z piekarnika odczekałam, aż do wystygnięcia i wyjęłam z obręczy tortownicy.

serniko-makowiec na Święta - lookingforcooking.pl

TIP 1

Możesz zrezygnować z przygotowania spodu owsiano-bananowego, pozostawiając jedynie masę makową i serową. Dzięki temu, kawałek ciasta będzie miał o 50 kcal mniej.

TIP 2

Jeżeli chcesz, żeby Twój sernik był bardziej kremowy, zamiast sera półtłustego możesz użyć sera tłustego, miej jednak na uwadze, że każdy kawałek o wadze 90g będzie miał wtedy o 10 kcal więcej. Jeżeli masz podwyższony cholesterol, miażdżycę, problemy z sercem wybierz pozostań przy przygotowaniu sernika, ser chudy.

TIP 3

Jeżeli nie lubisz rodzynków możesz do masy makowej dodać suszone morele, śliwki lub daktyle, wcześniej należy je tylko odpowiednio pokroić.

świąteczny sernik Anety Łancuchowskiej lookingforcooking.pl

18 odpowiedzi na “ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MASĄ MAKOWĄ”

  1. Zuza pisze:

    wspaniały 🙂 taki świąteczno-zimowy. miło się kojarzy 🙂

  2. Kasia pisze:

    U mnie w domu zawsze makowiec, ale w tym roku się skusze na sernik od Ciebie!

  3. Ewelina pisze:

    Wygląda bardzo, bardzo smakowicie!

  4. Tomasz pisze:

    Super blog, bardzo mi się podoba, zdjęcia przepiękne i łatwe przepisy! To jest to!!!!

  5. Danuta pisze:

    Ale ciacho!!!!

  6. Dagmara pisze:

    Napewno zrobię na Święta, obiecuję.

  7. Aneta pisze:

    super, bardzo się cieszę, że się podoba i smakuje:)

  8. Gosia pisze:

    przepiękne zdjęcie, gratuluję i Wesołych Świąt:))))

  9. Damian pisze:

    Już się zabieram za pieczenie, wygląda mega.

  10. Emil pisze:

    Piękne, świąteczne zdjęcie!!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *