SARDYŃSKA SAŁATKA Z BOBU I MIĘTY

Tadam, masz niepowtarzalną okazję przygotować w domowym zaciszu, prawdziwą sałatkę sardyńską, gdzie głównymi aktorami są bób oraz mięta. Polecają ją najstarsi Sardyńczycy, a oni wiedzą o czym mówią! Sardynia to wyspa należąca do tzw. Niebieskich Stref, czyli miejsc na Świcie gdzie ludzie żyją zdecydowanie dłużej niż w każdym innym miejscu. Oprócz Sardynii do Niebieskich Stref zaliczamy półwysep Nicoya na Kostaryce, Okinawę, miasteczko Loma Linda w Kalifornii oraz grecką wyspę Ikarię.

 

250g bobu,

⅓ szklanki świeżych listków mięty,

3 łyżki oliwy z oliwek,

średniej wielkości cebula,

starta skórka z cytryny,

4 łyżki startego sera pecorino romano.

 

sposób przygotowania:

Bób ugotuj następnie zdejmij z niego skórkę. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż ją na łyżeczce oliwy z oliwek. Do cebuli, na patelni, dodaj obrany ze skórki bób i wymieszaj go dokładnie z cebulą. Całość razem podsmaż przez kilka minut. Następnie przełóż całość do miski, dodaj posiekaną miętę, oliwę i posyp serem oraz startą na tarce skórką z cytryny. Danie dopraw świeżym pieprzem.

sałatka sardyńska

sałatka sardyńska - blog anetalancuchowska.pl

TIP 1

Uwaga bób można jeść również z powodzeniem ze skórką. Bób ze skórką to spora dawka błonnika, jeżeli chcesz być syty na dłużej, jedz go właśnie w taki sposób.

19 odpowiedzi na “SARDYŃSKA SAŁATKA Z BOBU I MIĘTY”

  1. Bogna pisze:

    To jest pyszne. W TV widziałam wyszło świetnie!!!

  2. Daria pisze:

    Przepyszna sałatka. Puszczam przepis do znajomych!

  3. Damian pisze:

    Bób to moja miłość:)

  4. Ala pisze:

    Jakim aparatem robi Pani zdjęcia?

  5. Tomek pisze:

    Cudowny blog, piękne zdjęcia. Oby tak dalej…

  6. Karolina pisze:

    Bób i mięta = pychotka

  7. Basia pisze:

    Sardynia to piękna wyspa. Info potwierdzone 🙂

  8. Alina pisze:

    Świetne to to wygląda. Dzisiaj kupiłam bób!

  9. Bożena pisze:

    super sałatka, jak zawsze od Anety

  10. Franek pisze:

    ale to pyszne i wyglądają te zdjęcia przepięknie!!!!

  11. Ala pisze:

    Uwielbiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *