PIECZONY OMLET ZE ŚLIWKAMI I JEŻYNAMI

Nie żebym jakoś specjalnie wybiegała w przyszłość ale fakt jest faktem, że wyszło mi zdjęcie jesienne. Na swoje usprawiedliwienie mam to, iż wszystkie elementy stylizacji zdjęcia zostały zebrane na spacerze, a nie sprowadzone z Syberii. Co bardziej wnikliwi obserwatorzy z pewnością widzą, że inspiracją dla mojego dania był tzw. dutch baby pancake czyli omlet pieczony w piekarniku a nie tradycyjnie na patelni. Nie umniejsza to jego wartości, wręcz przeciwnie jest pyszny w smaku a właściwości prozdrowotnych ma co niemiara. Mój omlet jeżynowo-śliwkowy słynie z dużej porcji błonnika, regulującego procesy trawienne w organizmie, a do tego dającego uczucie sytości na długo, zwalniając Was z przykrego obowiązku podjadania między posiłkami. Wisienką na „torcie” jest polewa jogurtowa z jogurtu naturalnego Activia, który zresztą dodałam także do ciasta. Wszystko to składa się na fakt, iż moje danie jest również dostarczycielem jogurtowych bakterii probiotycznych – gwaranta dobrego samopoczucia i zdrowych jelit.

3  jajka,

½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,

opakowanie jogurtu naturalnego Activia,

⅓ łyżeczki cynamonu,

łyżka posiekanych migdałów,

łyżeczka syropu klonowego,

szczypta soli,

kilka jeżyn,

2 dojrzałe śliwki,

masło do wysmarowania patelni,

dodatki:

opakowanie jogurtu naturalnego Activia do polania omletu.

sposób przygotowania:

Połączyłam ze sobą jajko z mąką i jogurtem, wymieszałam a następnie dodałam płatki migdałowe, cynamon, syrop klonowy i szczyptę soli. Całość powtórnie wymieszałam. Ciasto przelałam na patelnię z metalową rączka (uwaga nie każda patelnia nadaje się do piekarnika) wysmarowaną masłem następnie wyłożyłam owoce i zapiekłam omlet w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20 minut. Omlet obsypałam utartym w moździerzu ksylitolem i polałam jogurtem.

kampania Activia - Aneta Łańcuchowska

TIP 1

Owoce takie jak jeżyny, maliny czy też borówki amerykańskie są niskokaloryczne. Niepełna szklanka czyli 100 g tych owoców, dostarcza zaledwie po około 40-50 kcal. Wszystkie mają też niski indeks glikemiczny (około 30), a więc śmiało mogą je spożywać osoby dbające o linię oraz diabetycy. Są także doskonałym źródłem błonnika – niepełna szklanka malin, jeżyn lub borówek zaspokaja około 20-25% dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na ten składnik.

TIP 2

Sezon na jeżyny, maliny i borówki amerykańskie jest krótki, więc trzeba w tym czasie nasycić się nimi na cały rok. Istnieje jednak sposób, aby przez cały rok mieć dostęp do dobroczynnych właściwości tych owoców, a mianowicie przetwory! Domowy sok malinowy lub dżem jeżynowy może być doskonałym lekarstwem zarówno na jesienną chandrę, jak i przeziębienie.

 

22 odpowiedzi na “PIECZONY OMLET ZE ŚLIWKAMI I JEŻYNAMI”

  1. Henryk pisze:

    rewelka to zdjęcie i lubię jogurty activia

  2. Robert pisze:

    Cudowane zdjęcie, takie lubięęęę! 😉

  3. Grażynka pisze:

    pyszności Panno Aneto!

  4. Ula pisze:

    piękne zdjęcie, aż chce się je zjeść:))))

  5. Daria pisze:

    zrobić to, to mus!

  6. Ludmiła pisze:

    To wygląda bardzo apetycznie, muszę zrobić!!!

  7. Magda pisze:

    przepiękna jesienna stylizacja, ale jednak mam nadzieję, że lato jeszcze z nami jest:)

  8. Kasia pisze:

    Dutch omlet, nie słyszałam ale wygląda wspaniale!

  9. Luiza pisze:

    zrobiona na śniadanko;)

  10. Sławek pisze:

    Zrobione na śniadanie!

  11. Ola pisze:

    Piękne to zdjęcie i fajny blog.

  12. Karolina pisze:

    Pyyyycha!!!

  13. Iwo pisze:

    super przepis, będę polecać:)

  14. andrzej pisze:

    Polewa jogurtowa pasuję genialnie!

  15. Basia pisze:

    Uwielbiam ten omlet, nie słodki czyli taki jak lubię.

  16. Igor pisze:

    Piękne kolory na tym zdjęciu. Używa Pani lamp?

  17. Bogdan pisze:

    Dobry omlecik nie jest zły! Zasmakował:)

  18. Bożena pisze:

    świetne zdjęcie!!! Gratulację dla Pani fotograf:))

  19. Dagmara pisze:

    Czy można popróbować z innych mąk?

  20. Ola pisze:

    Jogurty activia są pyszne, zawsze kupuję

  21. Witek pisze:

    Bardzo lubię Pani bloga.

  22. Grażyna pisze:

    wyszedł rewelacja!!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *