PIECZONY OMLET ZE ŚLIWKAMI I JEŻYNAMI
Nie żebym jakoś specjalnie wybiegała w przyszłość ale fakt jest faktem, że wyszło mi zdjęcie jesienne. Na swoje usprawiedliwienie mam to, iż wszystkie elementy stylizacji zdjęcia zostały zebrane na spacerze, a nie sprowadzone z Syberii. Co bardziej wnikliwi obserwatorzy z pewnością widzą, że inspiracją dla mojego dania był tzw. dutch baby pancake czyli omlet pieczony w piekarniku a nie tradycyjnie na patelni. Nie umniejsza to jego wartości, wręcz przeciwnie jest pyszny w smaku a właściwości prozdrowotnych ma co niemiara. Mój omlet jeżynowo-śliwkowy słynie z dużej porcji błonnika, regulującego procesy trawienne w organizmie, a do tego dającego uczucie sytości na długo, zwalniając Was z przykrego obowiązku podjadania między posiłkami. Wisienką na „torcie” jest polewa jogurtowa z jogurtu naturalnego Activia, który zresztą dodałam także do ciasta. Wszystko to składa się na fakt, iż moje danie jest również dostarczycielem jogurtowych bakterii probiotycznych – gwaranta dobrego samopoczucia i zdrowych jelit.
3 jajka,
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
opakowanie jogurtu naturalnego Activia,
⅓ łyżeczki cynamonu,
łyżka posiekanych migdałów,
łyżeczka syropu klonowego,
szczypta soli,
kilka jeżyn,
2 dojrzałe śliwki,
masło do wysmarowania patelni,
dodatki:
opakowanie jogurtu naturalnego Activia do polania omletu.
sposób przygotowania:
Połączyłam ze sobą jajko z mąką i jogurtem, wymieszałam a następnie dodałam płatki migdałowe, cynamon, syrop klonowy i szczyptę soli. Całość powtórnie wymieszałam. Ciasto przelałam na patelnię z metalową rączka (uwaga nie każda patelnia nadaje się do piekarnika) wysmarowaną masłem następnie wyłożyłam owoce i zapiekłam omlet w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 20 minut. Omlet obsypałam utartym w moździerzu ksylitolem i polałam jogurtem.
TIP 1
Owoce takie jak jeżyny, maliny czy też borówki amerykańskie są niskokaloryczne. Niepełna szklanka czyli 100 g tych owoców, dostarcza zaledwie po około 40-50 kcal. Wszystkie mają też niski indeks glikemiczny (około 30), a więc śmiało mogą je spożywać osoby dbające o linię oraz diabetycy. Są także doskonałym źródłem błonnika – niepełna szklanka malin, jeżyn lub borówek zaspokaja około 20-25% dziennego zapotrzebowania ludzkiego organizmu na ten składnik.
TIP 2
Sezon na jeżyny, maliny i borówki amerykańskie jest krótki, więc trzeba w tym czasie nasycić się nimi na cały rok. Istnieje jednak sposób, aby przez cały rok mieć dostęp do dobroczynnych właściwości tych owoców, a mianowicie przetwory! Domowy sok malinowy lub dżem jeżynowy może być doskonałym lekarstwem zarówno na jesienną chandrę, jak i przeziębienie.
rewelka to zdjęcie i lubię jogurty activia
ja też!!!!
Cudowane zdjęcie, takie lubięęęę! 😉
o dziękuję!
pyszności Panno Aneto!
dziękuję!
piękne zdjęcie, aż chce się je zjeść:))))
zachęcam!
zrobić to, to mus!
🙂
To wygląda bardzo apetycznie, muszę zrobić!!!
koniecznie
przepiękna jesienna stylizacja, ale jednak mam nadzieję, że lato jeszcze z nami jest:)
zobaczymy jutro:)
Dutch omlet, nie słyszałam ale wygląda wspaniale!
i tak smakuje!!!
zrobiona na śniadanko;)
🙂
Zrobione na śniadanie!
extra
Piękne to zdjęcie i fajny blog.
dzieki!
Pyyyycha!!!
:)))
super przepis, będę polecać:)
🙂
Polewa jogurtowa pasuję genialnie!
tak w właśnie jest
Uwielbiam ten omlet, niesłodki czyli taki jak lubię.
cieszy mnie to!:)
Piękne kolory na tym zdjęciu. Używa Pani lamp?
tylko blendy i światło naturalne
Dobry omlecik nie jest zły! Zasmakował:)
no to suuuper
świetne zdjęcie!!! Gratulację dla Pani fotograf:))
nie do końca wyłącznie moja zasługa:))
Czy można popróbować z innych mąk?
oczywiście, do wyboru do koloru!
Jogurty activia są pyszne, zawsze kupuję
tak trzymać, są najlepsze!!!
Bardzo lubię Pani bloga.
miło mi:))
wyszedł rewelacja!!!
Dziekuuuuję!