PASTÉIS DE NATA

Po mojej grudniowej podroży na Maderę, pozostały nie tylko fantastyczne wspomnienia ale także silne postanowienie aby po powrocie spróbować zrobić Pastéis de nata czyli babeczki budyniowe z ciasta francuskiego – lokalny przysmak całej Portugalii kontynentalnej oraz portugalskich wysp. Wiem, wiem ciasto francuskie powinnam zrobić sama, ale tym razem poszłam na łatwiznę i skorzystałam z gotowego mrożonego ciasta. Wyszło pysznie, wiec czuję się rozgrzeszona. Oczywiście są to tradycyjne rarytasy i nie modyfikowałam przepisu, tak aby były one bardziej fit.

 

przepis na 11 babeczek

300 g ciasta francuskiego,
30 g mąki,
250 ml mleka 0,5%,
skórka z cytryny,
laska cynamonu,
100 g cukru,
200 ml wody,
4 żółtka z jajek,
masło do wysmarowania formy.

 

sposób przygotowania:

Mrożone ciasto francuskie rozmroziłam, a następnie pokroiłam je na kawałki o szerokości 1,5 cm. Masłem wysmarowałam foremki następnie wykleiłam je ciastem. Mąkę wymieszałam ze 125 ml mleka. Pozostałe 125 ml mleka zagotowałam z dodatkiem startej skórki z cytryny i laski cynamonu. Do gotującego się mleka zaczęłam powoli dodawać 125 ml mleka wymieszanego z mąką, cały czas energicznie mieszając trzepaczką. Jeżeli mimo energicznego mieszania powstaną grudki, wyjmij laskę cynamonu i zblenduj całość na gładką masę. W drugim garnku rozpuściłam w wodzie cukier. Zagotowałam wodę z cukrem aż do powstania syropu. Powstały syrop dodałam do garnka z mlekiem i mąką, wszystko razem wymieszałam i zaczęłam dodawać żółtka, jedno po drugim, wciąż mieszając. Powstałym kremem napełniłam foremki pozostawiając 1 cm wolnego od górnej krawędzi. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 250 stopni C.  Babeczki piekłam przez około 15 minut.

pasteis de nata

TIP 1

Gotowe ciasto francuskie, jakie ja wybrałam, zawiera tylko niezbędne składniki: mąkę, masło, ocet, sól i wodę. W niektórych, mrożonych ciastach francuskich w składzie, można znaleźć cukier, tłuszcz palmowy oraz emulgatory. Dlatego czytajcie etykiety i wybierajcie mądrze.

 

9 odpowiedzi na “PASTÉIS DE NATA”

  1. Także jadłam te ciasteczka w mojej podróży poślubnej na Maderze właśnie. Pycha, uwielbiam je i koniecznie zrobię z tym przepisem.

  2. Zbigniew pisze:

    Wyglądają bardzo smakowicie, zawsze obowiązkowy punkt programu, jak jestem w Portugalii!

  3. Felicja pisze:

    Widziałam w telewizji, super Pani wypadła!

  4. Krzysztof pisze:

    Fajnie mi wyszły, dzięki za przepis!

  5. Elwira pisze:

    Extra przepis, cała rodzina się u mnie zajadała! Dzięki!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

blogi kulinarne