OWOCE LEŚNE POD KRUSZONKĄ Z CHLEBA RAZOWEGO

Uwielbiam owoce o każdej porze roku, a szczególnie w okresie letnim, kiedy ich wybór może przyprawić o zawrót głowy. Lubię jeść owoce w każdej postaci, jedząc je, wręcz fizyczne czuję bogactwo witamin w jakie są zasobne. Trudno mi to inaczej wyrazić, po prostu je uwielbiam, mam nadzieję, że tak jak Ty. Poniżej znajdziesz przepis na owoce pod kruszonką z chleba razowego. Gdy nie masz odpowiedniego chleba, a marzy się Tobie taki smakołyk np. na podwieczorek, przygotowując kruszonkę, w miejsce  kromek chleba, dodaj szklankę mąki pszennej, razowej typ 2000. Świetnie zastąpi ona chleb w przepisie i podobnie jak on będzie bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

1 porcja – 170 kcal

przepis na 12 porcji

składniki na kruszonkę

6 kromek suchego, razowego chleba,

10 łyżek nasion słonecznika,

10 łyżeczek masła,

1 łyżeczka cynamonu,

2 łyżki ksylitolu.

owoce:

opakowanie owoców mrożonych,

lub taka sama ilość owoców świeżych.

 

sposób przygotowania

Owoce mrożone przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Chleb, nasiona słonecznika, cynamon i ksylitol zmiksowałam w malakserze. Następnie dodałam masło do zmiksowanych składników i całość dokładnie wymieszałam. Przygotowaną kruszonką posypałam owoce i pod taką „pierzynką” wstawiłam je do piekarnika, rozgrzanego do temperatury 200 stopni C, na 20 minut.

TIP 1

Zawsze staram się wykorzystać wszystko to co znajdę w kuchni.  Nie lubię wyrzucać jedzenia, a czym moje umiejętności kulinarne są lepsze, tym dla większej ilości produktów spożywczych widzę zastosowanie. Gdy zostaje mi np. zeschnięty chleb razowy to wykorzystuję go do przygotowania owoców pod chlebową kruszonką. Chętnie poczytam w komentarzach, o innych zastosowaniach produktów spożywczych, w których niektórzy nie widzą już potencjału, a Ty tak!

TIP 2

Jeżeli chorujesz na celiakię, masz alergię lub nie tolerujesz glutenu, możesz chleb zamienić na  płatki jaglane lub gryczane, produkty te są bezglutenowe. Jeżeli masz alergię na białko mleka krowiego możesz masło zamienić na olej rzepakowy w takiej samej proporcji. Możesz również użyć oleju koksowego zamiast masła, wtedy Twoja owocowa kruszonka zyska lekko-kokosowy posmak.

TIP 3

Zawszę kupuję cynamon w laskach i zawsze przed użyciem ścieram go na tarce, niestety jest to trochę czasochłonne ale mam pewność, że w ten sposób nie tracę nic z jego genialnego smaku i aromatu. Na rynku możemy spotkać się z cynamonem z Chin, który , nawet ścierany na tarce, nie jest tak zdrowy i nie pachnie ani nie smakuje tak pięknie jak ten cejloński. Jak rozpoznać który jest który? Okazuje się, że nie jest to takie trudne. Ten prawdziwy ma zwiniętą korę po obu stronach w dwururkę, a ten chiński jest skręcony w pojedyncze, gładkie laski.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *