OGÓRKI W STYLU AZJATYCKIM Z SOSEM NA BAZIE JOGURTU

W okresie jesiennym nie ma małej ilości warzyw, są tylko te słabo zagospodarowane! Tym optymistycznym hasłem postanowiłam uprzedzić tych, którzy na brak warzyw przy jesiennej słocie lubią ponarzekać. Przed wami przepis na banalnego ogórka w niebanalnej odsłonie. Dodatek koreańskiej papryczki gochugaru oraz oleju sezamowego daje  tej przekąsce egzotyczny sznyt natomiast dodanie jogurtu Activia zasobnego w żywe kultury jogurtowych bakterii wzbogacą tę przekąskę w prawdziwą bombę probiotyczną z solidną porcją wapnia. Biorąc pod uwagę pogodę za oknem trzeba zadbać o siebie od środka m.in. poprzez wsparcie naszych jelit i całego układu trawiennego!

 

2 zielone ogórki,

½ czerwonej cebuli,

łyżka sezamu,

garść orzechów nerkowca,

łyżeczka oleju sezamowego,

sól,

sos:

opakowanie jogurtu naturalnego Activia,

¾ łyżeczki papryczki koreańskiej gochugaru,

łyżka sosu sojowego niskosodowego,

łyżeczka posiekanej świeżej mięty,

łyżka soku z limonki.

sposób przygotowania:

Ogórki dokładnie umyłam, a następnie, bez obierania ze skórki, pokroiłam w cienkie półplasterki. Cebulę pokroiłam w piórka. Sezam wraz z orzechami uprażyłam na suchej patelni. Do miseczki przelałam opakowanie jogurtu i dodałam do niego wszystkie składniki potrzebne do przygotowania sosu czyli: jogurt naturalny Activia, gochugaru, sos sojowy, miętę i sok z limonki. Całość dokładnie wymieszałam. Sos dodałam do pokrojonych ogórków i wymieszałam. Dodałam cebulę oraz uprażone orzechy nerkowca i sezam.  Całość przyprawiłam olejem sezamowym z dodatkiem soli. Mam nadzieje, że będzie smakowało. Dbaj o siebie od środka – gdziekolwiek jesteś, cokolwiek robisz

ogórki z jogurtem - anetalancuchowska.pl

TIP1

Sałatka z dodatkiem pieczywa razowego może być super pomysłem na II śniadanie lub podwieczorek. Pieczywo razowe to m.in. solidna porcja błonnika dającego uczucie sytości na dłużej.

TIP2

Jeżeli nie lubisz ogórków możesz zamiast nich użyć cukinii. Cukinia na surowo z azjatyckim sosem na bazie jogurtu Activia smakuje równie wyśmienicie.

32 odpowiedzi na “OGÓRKI W STYLU AZJATYCKIM Z SOSEM NA BAZIE JOGURTU”

  1. Tatiana pisze:

    fotka gratulacje!!!

  2. Patrycja pisze:

    extra wyszło

  3. Paula pisze:

    ale pychotka!!!!!

  4. Ula pisze:

    jak zwykle prima sort!

  5. waldek pisze:

    ale to dobre!!!

  6. Iwona pisze:

    super z tą papryczka i jogurt do tego!

  7. Kalina pisze:

    dodatek jogurtu – perfekcja!!!

  8. Don pisze:

    Korean cuisine, great!!

  9. Damian pisze:

    fajny pomysł na ogórki!

  10. Kasia pisze:

    Kuchnia koreańska jest the best!

  11. Olek pisze:

    Przepyszna sałatka

  12. Paweł pisze:

    Pychotka, że palce lizać, ale trochę ostre, lubię takie!

  13. Tosia pisze:

    Wygląda bardzo smakowicie! Będę polecała:)

  14. Robert pisze:

    Uwielbiam gochugaru, dodaję do wszystkiego:)

  15. tamara pisze:

    piękna fotka, chcemy więcej!!!

  16. Ula pisze:

    lubię, lubię, lubię

Skomentuj Kalina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *