SAŁATKA JARMUŻOWA Z CIECIERZYCĄ

Dlaczego w mojej kuchni łatwiej spotkać jarmuż niż jakiekolwiek inne warzywo liściaste? Nie jest to bynajmniej powodowane modą, po prostu głupio byłoby go nie jeść skoro, spośród wszystkich warzyw z rodziny kapustowatych, zawiera najwięcej potasu, żelaza i wapnia. Pięć garści jarmużu pokrywa w 11% zapotrzebowanie na potas w 13% na wapń i w 17% na  żelazo u osoby dorosłej. Idąc tą ścieżką dodam, że jarmuż jest bogatym źródłem polifenoli w tym flowonoidów, sulforafanu i antocyjanów, wykazując tym samym wysoki potencjał antyoksydacyjny. Krótko mówiąc pomaga nam cieszyć się zdrowiem i urodą na dłużej, a kto z nas o tym nie marzy?!

 

1 porcja – 360 kcal

sałatka:

½ szklanki ugotowanej ciecierzycy,

2 garści jarmużu,

 kawałek pora (3 cm.),

mała papryka czerwona,

garść rzeżuchy,

szczypiorek,

kromka chleba pełnoziarnistego.

sos:

łyżka oliwy z oliwek,

łyżka syropu klonowego,

½ łyżeczki octu jabłkowego,

sól, pieprz.

sposób przygotowania

Ciecierzycę zalałam wodą. Moczyła się całą noc. Następnego dnia wylałam resztki wody, w której moczyła się ciecierzyca, nalałam nową porcję wody i gotowałam ją, aż do miękkości, a następnie wystudziłam. Namoczona przez noc ciecierzyca po prostu dużo szybciej się ugotowała i zaoszczędziłam na rachunku za gaz. Mąż był dumny! Do miski wrzuciłam liście jarmużu, dodałam pokrojoną paprykę, pora, rzeżuchę i szczypiorek oraz kromkę chleba, wcześniej przypieczonego na suchej patelni i pokrojonego w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszałam dodając ciecierzycę. Całość polałam sosem ze zmieszanych: oliwy, syropu klonowego, octu jabłkowego i przypraw.

TIP 1

Jeżeli masz celiakię, alergię lub nietolerancję glutenu, zamień pieczywo na dwa cienkie wafle kukurydziane lub ryżowe, możesz też dodać dwie łyżki komosy ryżowej.

TIP 2

Jeżeli masz niedoczynność tarczycy ogranicz spożycie jarmużu do jednego razu w ciągu tygodnia. Moją sałatkę możesz natomiast jeść częściej, wystarczy zamienić jarmuż na liście sałaty lub roszponki. Pamiętaj, że wszystkie sałaty zawdzięczają swój piękny, zielony kolor chlorofilowi, który wzmacnia odporność, pomaga utrzymać równowagę kwasową-zasadową organizmu oraz dodaje energii.

TIP 3

Pora jedni kochają inny nienawidzą. Ja zaliczam się do tych osób, które go kochają, nie tylko za smak ale również za właściwości. Okazuje się, że wystarczy dziennie zjeść 50g warzyw czosnkowatych (por, czosnek, cebula) żeby zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, szczególnie żołądka i przełyku. Jeżeli źle się czujesz po spożyciu surowego pora czy też cebuli możesz warzywa te piec lub grillować, taka obróbka termiczna doskonale im służy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *