CURRY Z CIECIERZYCĄ, LIŚĆMI SZPINAKU I CZERWONĄ CEBULKĄ

Is anyone hungry? Jeżeli tak to lepiej, niż na mój post, trafić nie można. Curry z ciecierzycą, młodymi liśćmi szpinaku i czerwoną cebulką brzmi dobrze, a smakuje jeszcze lepiej. Przy szóstym tygodniu domowej izolacji, odkrywam nowe zasoby kulinarnej wyobraźni, tym razem zaprowadziła mnie ona w klimaty indyjskie i tu oczywiście ukłony dla Tapiego, bo to on zaszczepił w mnie miłość do hinduskiego jedzonka.

czerwona cebula,

kawałek startego imbir (2 cm),

ząbek czosnku,

150 ml mleka kokosowego,

przyprawy:

łyżeczka mielonego kuminu,

łyżeczka kurkumy,

łyżeczka kolendry w ziarenkach,

łyżeczka cynamonu,

łyżeczka słodkiej i ostrej papryki,

2 puszki ciecierzycy bez zalewy,

½ dużej cukinii,

szklanka przecieru pomidorowego,

garść liści szpinaku,

10 pomidorków koktajlowych,

łyżka oleju rzepakowego,

natka pietruszki.

 

sposób przygotowania:

W garnku (nie zapominaj o odrobinie oleju rzepakowego) podsmażyłam cebulę ze startym czosnkiem i imbirem. Dodałam przyprawy i odrobinę mleczka koksowego i całość wymieszałam na małym ogniu. W ten sposób powstała aromatyczna pasta. Następnie dodałam do niej ciecierzycę, pokrojoną cukinię, przecier pomidorowy i resztę mleczka kokosowego. Całość wymieszałam i dusiłam do momentu aż wszystkie składniki zaczęły się lekko gotować. Do gotowego dania dodałam młode liście szpinaku oraz natkę pietruszki.

curry z ciecierzycy - anetalancuchowska.pl

TIP 1

Danie wspaniale smakuje z ryżem jaśminowym lub brązowym. Jeżeli masz cukrzycę lub problemy z podwyższonym poziomem glukozy we krwi zawsze wybieraj ryż brązowy, który jest bogaty w błonnik regulujący poziom glukozy we krwi.

TIP 2

Kupuj mleczko kokosowe, które w swoim składzie będzie miało tylko miąższ z kokosa i wodę – czyli mleczko kokosowe dobrej jakości.

TIP 3

Jeżeli chcesz skorzystać z suchej ciecierzycy, zalej ją wodą na cała noc i dodaj łyżeczkę sody. Następnego dnia przepłucz ciecierzycę, nalej świeżą wodę i gotuj do momentu aż ziarenka będą miękkie.

9 odpowiedzi na “CURRY Z CIECIERZYCĄ, LIŚĆMI SZPINAKU I CZERWONĄ CEBULKĄ”

  1. Bożena pisze:

    Hinduskie curry… mniam, mniam!!! Super blog by the way!

  2. Dorota pisze:

    Pychotka, już przetestowane. Wyszło wspaniale. MNIAM!

  3. Krzyś pisze:

    Uwielbiaaaam indyjskie żarcie!

  4. Franciszka pisze:

    Super robi Pani zdjęcia!!! Też bym tak chciała ale nie umiem:(

  5. Tamara pisze:

    Przepiękne kolorki, aż chce się zjeść!

  6. Olgierd pisze:

    ekstra ten przepis, rodzina zachwycona, jemy i jemy!

Skomentuj Dorota Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *