CIASTO ORZECHOWE Z ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA I JABŁKAMI

Ciasto orzechowe to nie lada wyczyn, w szczególności jeżeli celem jest ciasto lekkie i aromatyczne. Orzechy są po prostu dość wymagającym składnikiem dania. Moje ciasto, jak mieliście się okazję przekonać, oglądając moje czwartkowe gotowanie w studio Pytanie na Śniadanie, wyszło nawet w prodiżu, co oznacza, że dużą szansę ma też w piekarniku:) Ciasto jest lekkie i aromatyczne, czyli plan wykonałam w 100%.

  

4 jajka,

100g ksylitolu,

szklanka mąki owsianej,

szklanka amarantusa ekspandowanego,

łyżeczka cynamonu,

łyżeczka suszonego imbiru,

2 garście orzechów laskowych,

łyżeczka proszku do pieczenia,

2 łyżeczki herbaty zielonej matcha,

3 jabłka pokrojone w kostkę,

garść orzechów włoskich na wierzch ciasta,

garść ziarenek granatu do posypania ciasta.

 

sposób przygotowania:

Jajka wbiłam do miski, dodałam ksylitol i mikserem ubiłam całość na gładką, puszystą masę. Dodałam mąkę, proszek do pieczenia i całość zmiksowałam. Dodałam amarantusa, pozostałe przyprawy, herbatę i pokrojone jabłko w kostkę oraz orzechy. Całość wymieszałam dokładnie łyżką. Masę przełożyłam do formy, wysmarowanej masłem i wysypanej amarantusem. Na wierzch ciasta, posypałam orzechy i ziarenka granatu. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40 minut.

 ciasto orzechowe - lookingforcooking.pl

TIP1

Orzechy włoskie są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza tych z grupy B. Ponadto zawierają znaczne ilości minerałów, z których na szczególną uwagę zasługuje magnez – jeden z najbardziej deficytowych pierwiastków w przeciętnej polskiej diecie. Reguluje on pracę układu nerwowego, jego deficyt w diecie może skutkować między innymi pogorszeniem pamięci, problemami z koncentracją oraz pogorszeniem nastroju.

TIP2

Orzechy włoskie zawierają najwięcej przeciwutleniaczy działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo, a także chroniących organizm przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Wiele z tych związków występuje tylko w orzechach włoskich i nie znajdziesz ich nigdzie indziej. Są one zgromadzone głównie w skórce. Jeśli nie chcesz pozbawiać orzechów włoskich jednej z ich głównych wartości, jedz orzechy razem ze skórką.

 

18 odpowiedzi na “CIASTO ORZECHOWE Z ZIELONĄ HERBATĄ MATCHA I JABŁKAMI”

  1. Adam pisze:

    Pychotka!!!!!!!!!!!!

  2. Sandra pisze:

    Fajny blog, wszystkie przepisy mega

  3. Kamil pisze:

    Swietny blog! Oby tak dalej Pani Aneto…

  4. Bożena pisze:

    orzechy, jabłka, zielona herbatka, brzmi suuuuper!

  5. Wojtek pisze:

    uwielbiam Panią oglądać w PnŚ, super!

  6. Magda pisze:

    U mnie się piecze:))))

  7. Dominika pisze:

    Bardzo dobre ciasto. Veni, vidi, vici:)

  8. Aga pisze:

    Dobre ciasto, wyjątkowo mi smakuje. Pozdrawiam

  9. Krzysztof pisze:

    Super przepis. Fajny blog.

Skomentuj Dominika Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *