CHUTNEY RABARBAROWY
Kto z nas nie lubi sosów, skoro niejedna kuchnia właśnie sosami „stoi”. Nierzadko bywają one jednak tłuste i kaloryczne gdyż ich bazowym składnikiem z reguły jest śmietana, mąka, oliwa, masło lub jajka. Mój wpis jednak na tym stwierdzeniu się nie kończy ponieważ bywają też sosy warzywne tak jak ten, który chciałabym Tobie dzisiaj przedstawić. Chutney, bo o nim mowa, stoi w opozycji do wszystkich ciężkich, wysokokalorycznych sosów, jednocześnie jest super pyszny i zwalnia z konieczności kupowania biletów lotniczych do Indii:) Jedząc chutney’a masz Indie w domu. Chutney oprócz smaku i wartości odżywczych ma również właściwości prozdrowotne. Rabarbar, który stanowi jeden z jego składników, po obróbce kulinarnej, w tym przypadku duszeniu, może poszczycić się dużą ilością przeciwutleniaczy działających antynowotworowo.
1 łyżka stołowa – 10 kcal
5g nachos’ów – 40 kcal
chutney:
mała cebulka,
2 łyżki ksylitolu,
4 pałki rabarbaru,
4 łyżki stołowe rodzynek,
łyżka oliwy z oliwek,
szczypta soli i pieprzu,
2 łyżki stołowe soku z cytryny,
1/3 łyżeczki wędzonej papryczki chili.
nachos’y:
4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej,
oliwa z oliwek,
szczypta soli,
szczypta wędzonej papryczki chili,
woda (ilość potrzebna do uzyskania odpowiedniej konsystencji).
Dodaj komentarz