ZAPIEKANKA CHLEBOWA Z POREM I POMIDORKAMI

Uwielbiam pomidory, zawsze szukam tych najbardziej dojrzałych, wbrew paniom sprzedającym które uważają, że klientowi należy się najtwardszy okaz.  Najbardziej popularne są oczywiście pomidory czerwone, ale możemy również spotkać na bazarkach malinowe, fioletowe, białe, ciemnożółte i jasnożółte. Mamy również pomidorki drobnoowocowe tzw. koktajlowe, o barwie brązowej, fioletowej, ciemnoczerwonej, pomarańczowej czy żółtej. Wszystkie pomidory są cennym źródłem witaminy C, zawierają beta-karoten  i likopen oraz flawonole, ale to właśnie pomidorki koktajlowe, których użyłam do przygotowania mojej, jak się okazało, pysznej zapiekanki, zawierają sześć razy więcej  flawonoli w porównaniu do odmian tradycyjnych. Flawonole posiadają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne. Warte zapamiętania!

 

½ porcji – 310 kcal

4 cienkie kromki chleba razowego,

2  pory,

5 pomidorków koktajlowych,

3 jajka ECO,

¾ szklanki napoju migdałowego,

sól, pieprz, papryczka chili, szczypiorek.

 

sposób przygotowania

Chleb razowy pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do naczynia żaroodpornego. Do miski wbiłam jajka, dodałam  drobno-pokrojonego pora i dolałam szklankę napoju migdałowego. Całość przyprawiłam odrobiną soli, pieprzu, papryczką chili i dużą ilością szczypiorku. Powstałą masą jajeczną z dodatkami, zalałam chleb w naczyniu żaroodpornym, a na wierzchu zapiekanki poukładałam połówki pomidorków koktajlowych. Piekarnik nagrzałam do temperatury 180 stopni C i wstawiłam zapiekankę na 50 minut.

TIP 1

Jeżeli cierpisz na zespół jelita drażliwego proponuję zamienić pieczywo razowe na pieczywo graham, a zamiast pora do zapiekanki dodać dużą marchewkę. Nie przyprawiaj dania papryczką chili tylko bazylią, oregano lub tymiankiem i dodaj niewielką ilość szczypiorku. Jestem pewna, że dzięki tym podmianom zapiekanka będzie również pyszna, a Ty po jej zjedzeniu będziesz czuć się wyśmienicie.

TIP 2

Nie musisz przygotować tej zapiekanki z chlebem, możesz podmienić go na  kaszę  gryczaną, ryż brązowy, komosę ryżową czy kaszę jaglaną. Istotne jest aby w pełnowartościowym posiłku obiadowym, śniadaniowym czy kolacyjnym zjeść węglowodany. Pamiętajcie, że „tłuszcz spala się w ogniu węglowodanów” gdy nie ma węglowodanów w diecie, tkanka tłuszczowa spala się nieprawidłowo, w wyniku czego powstają ciała ketonowe zakwaszające organizm. Jedz z głową i chudnij zdrowo i smacznie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *