TARTA Z KURKAMI I KOPERKIEM

Jedzenie samo w sobie jest mega przyjemnością, a jeżeli odbywa się w pięknych okolicznościach przyrody, to mamy nomen omen doskonały „przepis” na niezapomniane chwile zarówno dla ciała jak i dla ducha. Piknik na łonie natury, to coś o czym w żadnym wypadku nie powinnyśmy zapominać, a miesiąc w którym powoli żegnamy uciążliwe upały jednak wciąż możemy cieszyć się komfortową temperaturą – czyli wrzesień – to najlepszy czas na organizację takiego przedsięwzięcia. Pomyślałam chwilkę i doszłam do wniosku, że tarta będzie odpowiednim daniem piknikowym z kilku powodów. Po pierwsze, jestem dobra w komponowaniu tart; po drugie, do tarty łatwo można przemycić sezonowe składniki, w tym wypadku kurki; po trzecie, tarta jest łatwa i szybka w przygotowaniu; po czwarte, doskonale smakuje na zimno, a na dodatek jest łatwa w konsumpcji, podsumowując na piknik nadaje się w sam raz! A żeby połączyć przyjemne z pożytecznym, to na piknik oprócz mojej tarty – przepis poniżej  zabierzcie do popicia jogurt pitny Activia w poręcznej buteleczce. Nie dość, że jest pyszny a jego smak doskonale komponuje się ze śmietanowo-kurkowo-koperkową tartą, to zawiera jogurtowe bakterie probiotyczne, wpływające pozytywnie na mikroflorę jelitową, co z kolei wpływa na nasze dobre samopoczucie.

ciasto:

masło do wysmarowania formy,

bułka tarta do obsypania formy,

150g mąki pszennej,

150g startych migdałów,

100g masła,

farsz:

łyżka oliwy z oliwek,

2 młode cebule,

250g kurek,

5 jajek,

150g śmietany (18%),

garść posiekanego szczypiorku,

garść posiekanego koperku,

pieprz,

sól.

sposób przygotowania:

Na stolnicę wysypałam mąkę i migdały, dodałam masło i całość posiekałam nożem, a następnie dłonią połączyłam składniki wyrabiając dłonią kulkę z ciasta. Formę do tarty, wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą, wykleiłam ciastem. Na spód od tarty położyłam papier do pieczenia i wysypałam na niego soczewicę. Całość wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C na 15 minut. Po tym czasie wyjęłam formę z piekarnika, zdjęłam obciążenie i ponownie wstawiłam do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na kolejne 10 minut. W międzyczasie na patelni z oliwą podsmażyłam posiekaną cebulę z kurkami. Do miski wbiłam jajka, dodałam śmietanę, dorzuciłam podsmażone: cebulę i kurki a na koniec dosypałam posiekany szczypiorek i koperek. Całość przyprawiłam pieprzem i solą i cały farsz przelałam do formy. Tartę wraz z nadzieniem piekłam w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C przez 35 minut.

Activiateam

TIP 1

Jednym ze zdrowych nawyków, które warto kultywować zawsze i wszędzie, jest uzupełnianie diety o produkty bogate w bakterie probiotyczne, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie jelit. Prawidłowo zbilansowana dieta to podstawa zdrowego stylu życia.

TIP 2

Activia z jogurtowymi bakteriami probiotycznymi to element codziennej zrównoważonej i zbilansowanej diety, dzięki której czujesz się lepiej. Zdrowe nawyki żywieniowa są podstawą dobrze funkcjonującego układu pokarmowego.

14 odpowiedzi na “TARTA Z KURKAMI I KOPERKIEM”

  1. Wanda pisze:

    foto mistrz!:)

  2. Wojtek pisze:

    muszę zrobić, wygląda obłędnie

  3. Krzyś pisze:

    przepyszności!

  4. Tamara pisze:

    Muszę się na taki piknik wybrać:)))

  5. Róża pisze:

    Zrobione i zjedzone…PYCHAAA!

  6. Ula pisze:

    Fajny blog, polecam!

  7. Iza pisze:

    Super przepis u mnie już wykonane. Wyszło b. smacznie i OK!

  8. Ola pisze:

    WYGLĄDA MEGA!!

  9. Olek pisze:

    Pyszna tarta na pewno, zrobię na pewno:)

  10. Bartek pisze:

    Kurki & koperek to mój nr 1!

  11. Iwo pisze:

    Rewelacja to zdjęcie i klimat

  12. Tobiasz pisze:

    Chcę ją zjeść!

  13. Ewa pisze:

    Kurki – uwielbiam

  14. Gracjan pisze:

    ależ to piknikowo wygląda, ekstra

Skomentuj Ewa Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *